Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 24 oktober 2013

Vapengarderoben - en ständigt pågående process

En del jägare, bland dem jag själv, tycker att det är roligt att ständigt arbeta med att optimera vapengarderoben allt eftersom ens jakt utvecklas och förändras. Detta innebär rockader och justeringar. Sikten och andra delar som byts ut, nya ammosorter som provas och så vidare. Allt detta dels för att det är roligt och dels för att det är nyttigt.

Så hur ser det ut i min garderob? Vad har hänt sedan sist? Inte jättemycket men ändå lite granna... Tillåt mig gå igenom mina vapen och deras syfte:

Hundförar- och drevjaktsbössa:
Sauer 200, 9,3x62. Kortad till 45 cm och försedd med ljuddämpare. Ett drevjaktssikte (Vortex viper 1-4x24) sitter på i snabbfästen och ett sikte för vakjakt är på gång in. Det blir ett fast Meopta 6x42. Med tanke på min ålder och att åtlar brukar vara utrustade med belysning nu för tiden räcker det långt med 42 mm frontlins. Brukar skjuta Barnes TSX i denna bössa.

Pürsch- och rävbössa:
HDF Titan II, 6,5x55. Fullängdspipa försedd med ljuddämpare. Har bytt till en tumhålskolv. Kikaren är en Trijocon 2,5-10x56. Kan alltså användas långt in på kvällen och även på natten om det är goda förhållanden. Inga problem att fälla rävar ut till ungefär 200 m håll med den inte. Sako Gamehead är det som brukar användas i denna bössa.

Vakjakts och bukskyttebössa:
Huskvarna 1900, 30-06, sporterpipa. Försedd med ljuddämpare. Kolven är bytt till en GRS varmint/sporter så det är ett tungt och klumpigt as till bössa. Är det lugna skottsituationer är det en oslagbar bössa för i princip allt förekommande pälsvilt. Toppad med en belyst Docter 2,5-10x48 så den funkar när ljuset tryter. Den bondade lågprisammon Federal Fusion är det som gäller i denna bössa.

Småviltbössa:
Klass 4 bössan är en CZ 455 varmint thumbhole med pipbytessystem. Jag har en pipa i klassiska 22LR och en i den högpotenta varmintpatronen 17HMR. Toppas med en Vortex Viper 6,5-20x44 så är det inga problem att skjuta kråkor på ut till 150 m håll. Varierade ammosorter i 22LR men i 17HMR är det en varmintkula från Federal som jag köpt i bulk som jag brukar använda. Att köpa enstaka askar av 17 HMR ammon blir oförsvarligt dyrt per skott.

Hagelbock:
En Miroku av okänd modell och ålder. Kalibern är 20/76, dvs en lätt och smidig bruksbössa av hög kvalitet. Oftast använder jag RWS ammo men har en hel del Lyalvale liggande som skall provas ut.

Kombibock:
En Tikka M77k i kalibrarna 12/76 + 7x57R, dvs en kombi i klass 1. Försedd med en Zeiss 6x42 med ett riktmedel som föregår mil-dot är det ett precisionsvapen, dvs snarare ett kulvapen med hagelmöjlighet än tvärt om. Har även ett hagelpipset till bössan, detta är i kaliber 12/70. RWS har jag i kulpipan och Lyalvale i hagelpipan.

Grytrevolver:
Reck m/12 i kaliber 22LR. En enskotts revolver för grytjakt och avlivning av fällfångade djur.Variernade ammo, har inte provat ut vilken som skjuter bäst i detta vapen, mend et kanske inte spelar så stor roll med tanke på att det knappast är precisionsskytte på lite håll som gäller när denna följer med på jakt.

De senaste förändringarna jag gjort i garderoben handlar om justeringar av vilka kikarsikten som sitter på de olika bössorna. Hade ett trevlig Schmidt und Bender 4-16x50 som jag bytte bort mot Doctern, tyckte inte jag utnyttjade det siktets fulla potential och var mer intresserad av att få belysning än riktigt hög förstoring. En annan förändring är såklart att jag fått in revolvern i skåpet, det var en glädjande överraskning som jag skall skriva mer om någon annan dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar