Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 20 oktober 2013

Vad ligger bakom alla §28 skjutningar?

En TT-artikel som surrar runt i media just nu lyder:
Sedan halvårsskiftet har nio vargar skjutits i främst Värmland och Dalarna med stöd av jaktförordningen. Det kan jämföras med en varg under hela första halvåret eller sju vargar totalt under hela 2012 och 2011.
Förklaring: En ändring i paragraf 28 i förordningen, tror miljöåklagaren Christer B. Jarlås, som är den som tog initiativet till lagändringen men som nu är självkritisk. Jaktförordningen ger en djurägare laglig rätt att skydda sin tamdjur. Tidigare skulle alla sådana fall anmälas till polis och utredas men efter ändringen räcker det att anmäla till länsstyrelsen.
"Min tro var att vi visste ungefär hur ofta det här inträffade och att fallen inte var så många", skriver Jarlås i ett uttalande som miljöåklagare och noterar ironiskt: "Vi kan alltså konstatera att antingen har vargen ändrat beteende efter lagändringen eller så har något annat inträffat."
"Djupt olyckligt"
-Det var djupt olyckligt och oansvarigt av regeringen att man ändrade denna paragraf och det har uppenbarligen lett till att man missbrukar den och det verkar vara ett trendbrott. På tre och en halv månad har man skjutit nio vargar. Det verkar ju ganska tydligt att det sammanfaller med att man numera inte behöver anmäla det till polisen, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska rovdjursföreningen, till TT.
-Det ser väldigt oroväckande ut. Det verkar ju som att människan tagit chansen och missbrukar det här.
Fler vargar
Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, har en annan syn på saken.
-Jag tycker det är en bra ändring, ett bra sätt att avkriminalisera det som ju är en laglig rätt, säger han.
TT: Hur vill du förklara den kraftiga ökningen av skjutna vargar?
-Det beror på att vi har väldigt mycket fler vargar. Det är inget konstigt, vi har över 400 vargar i dag och då blir det så här.
Jag tycker att både Jarlås och Dahleus missar ett par viktiga faktorer:
  1. Vargstammen är stor nu och den ökar ordentligt från år till år.
  2. Sedan några månader tillbaka har värnarorganisationerna satt i system att blockera vart enda beslut om skyddsjakt som myndigheterna tar. Det skapar givetvis frustration ute i markerna.
  3. Tidigare hade folk under ett par år vargjakter att se fram emot. Dessa har värnarorganisationerna blockerat.
Alltså har §28 blivit en utväg ur en svår problematik som många upplever sig drabbade av.Personligen tror jag att de flesta av dessa skjutningar är helt korrekta, men att där såklart även finns en och annan som kanske inte håller en närmare granskning. Personligen tycker jag att den dubbelskjutning som ägde rum i dalarna för ett par dagar sedan känns lite märklig, därmed inte sagt att den inte kan vara korrekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar