Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 11 oktober 2013

Klimatförändring som orsak till älgdöd?

Det råder ingen tvekan om att vi står inför en förändring av vårt klimat. Det debatteras friskt om den är orsakad av människor eller är naturlig, vetenskapen lutar dock åt att den primärt är orsakad av människornas utsläpp av växthusgaser, något vi kan spåra långt tillbaka i tiden. Eftersom ajg är arkeolog så har jag fastnat för sambandet med neolitiseringen, dvs när man börjar röja mark för jordbruk och boskapsskötsel. Det är då vi börjar tappa jordens lungor - skogarna och vi kan se en antydan till de första människoskapade förändringarna av vår atmosfär. Men det är egentligen inte förrän under industraliseringen under 1800-talet som det börjar öka för att idag skena.

Detta påverkar oss självklart. Kanske inte på ett sätt som vi uppfattar under en normal livstid men nog förädlas det hela. Igår lyfte jag upp nyheten om att fästingarna och därmed även fästingburna sjukdomar som borrelia sprider sig uppåt i landet. En förklaring som lyfts fram är mildare klimat.

En annan sak som har direkt inverkan på oss jägare har nämnts på radion nu under förmiddagen. Det handlar om våra klövvilt som måste anpassa sin brunstcykel efter de successiva förändringarna i klimatet. I morses var det älgdöden i södra sverige som kopplades till en längre västsäsong. I förstone tycker man att en längre växtsäsong borde vara positivt, men så enkelt är det inte. Älgkon behöver så bra bete som möjligt just när kalven fötts och i princip bara lever av kons mjölk. Detta innebär att kalvningen måste synkroniseras med tiden för det bästa vårbetet.

I år har kalvdöden bland sändarmärkta älgkor varit extrem. Bortåt 75% av kalvarna på norra Öland har dött av svält. Detta menar man från forskarhåll beror på att kalvningen kom efter det bästa betet vilket gjorde att korna inte klarade av att producera tillräckligt mycket tillräckligt fet mjölk.

Lyssna själva på inslaget, det är intressant:

Lyssna: Kan bero på varma vårar

Detta innebär då självklart att man som världsmedborgare bör tänka på vad man gör så att man inte genererar växthusgasutsläpp i onödan. Jag har funderat en del på detta och landat i ett system för den jakt jag bedriver. Systemet innebär att jag låter plantera ett träd i VI-skogen för vaje 50 mil jag kör i jaktligt ändamål. Detta kompenserar snabbt och med råge de utsläpp jag orsakar. Läs mer om hur jag resonerar HÄR.

EDIT: Vill du höra det 20 minuter långa inslaget om älgdöden så finns det att plocka ner från vetandets värld

3 kommentarer:

 1. Djuren/älgarna har en mycket svår situation med all miljöpåverkan från människan, miljögifter inte minst, och krympande områden.
  Men de har också en chans att hinna anpassa sig efter den snabbt föränderliga naturen, OM DE BARA FÅR EN CHANS. Chansen heter NATURLIGT URVAL. Naturligt urval är Moder jords eget viktiga avelsarbete. Livets urgamla princip glöms bort här.
  Denna princip är nu tex hos älgstammen HELT SPOLIERAD, pga helt okunniga och arroganta jägare. De skjuter varje år ihjäl alla de tjurar som istället borde få bli fullvuxna och genom naturligt beteende då skulle mäta sina krafter och de starkaste och bäst anpassade skulle få föra sina gener vidare.
  Detta sker ALDRIG i våra svenska skogar. Den ynkligaste ungtjur får avkomma, utan någon som helst kvalitetskontroll.
  Överför denna tanke till något tamdjur så kanske ni fattar. Hur skulle tex hästsläktet se ut?
  Det är mycket svårt att få en hingst (häst) godkänd till avel, och ska så vara.
  Dessa arter ÄR DESTINERADE för en hård selektion för sin reproduktion.
  Den mycket onaturliga situationen som nu råder i skogen kan mycket väl innebära de svaga och livsodugliga kalvar som man sett nu.

  Det är totalt oansvarigt att överlåta ansvaret för vilda djur och natur på jaktochvapenlobbyn, som alltid bara har åsikter som gynnar deras eget särintresse. "förvalta" är det nya ordet för skjuta ihjäl.

  Att sätta BOCKEN SOM TRÄDGÅRDSMÄSTARE straffar sig i längden.

  (HALLÅ NATURSKYDDSFÖRENINGEN!)

  MVH Moster Mimmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Blev lite många syftningsfel där så jag gör om och gör rätt:

   De flesta jägare är medvetna om detta och försöker göra något åt det. Vad gäller tjurar så får vi i mitt älgskötselområde fälla pinnatjurar och tjurar med tio taggar eller mer. Det gör att åldern på tjurarna drar uppåt markant jämfört med tidigare. De allra flesta älgskötselområden har liknande system med begränsningar för att få upp medelåldern. Inte minst för att korna skall kunna betäckas vid första brunsten och inte brunsta om 3-4 veckor senare och acceptera vilken liten fjöstjur som helst med den effekten att kalvarna blir små året därefter. Det är en av poängerna med älgskötselområden, sedan finns det såklart jägare med småmarker som ligger utanför ÄSO och fäller djur helt utan någon som helst tanke på framtiden.

   På Öland har man länge haft i princip totalt älgjaktsförbud, älgjakten där har försiktigt återinförts först de senaste åren. Detta innebär naturligtvis att ditt resonemang inte håller för det området, och det var ju det området som forskningen utgick ifrån.

   En annan sak som du kanske inte är medveten om är den frustration som många jägare känner över kravet från skogsnäringen att fälla fler djur än man tycker är lämpligt. Detta gäller framför allt mellersta och norra sverige där ägostrukturen är lite annorlunda än i götaland vad gäller skog. I och med det nya regelverket för älgjakt så har markägarna fått mycket mer att säga till om, de kan relativt enkelt få igenom drastiska minskningar av älgstammen lokalt. Och då skall man vara medveten om att naturskyddsföreningen ofta har representanter som är med och bestämmer om avskjutningen regionalt....

   Så du kanske skulle läsa på lite till om modern älgförvaltning innan du slår på stora trumman nästa gång. Nu var det ganska mycket fördomar och väldigt lite fakta i dina påståenden.

   Radera