Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 30 oktober 2013

Död varg funnen i Dalarna

Dalarnas tidning rapporterar:
En ung vargtik har återfunnits död på besparingsskogen norr om Fulufjället på fredagseftermiddagen.
– Då händelsen är överlämnad till polisen vill vi inte lämna några kommentarer, säger Lena Berg på länsstyrelsen.

Det var på fredagseftermiddagen vid femtiden som vargen återfanns. Den var då illa tilltygad av andra djur som ätit på den. Vargen återfanns nära intill en väg och kroppen har tagits om hand för undersökning på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA,.
Information om vargen lämnades till polisen under lördagen, men i det skedet uppgavs det att det inte fanns någon misstanke om brott.
Det fanns det inte heller polisens anteckningar under tisdagsförmiddagen, men länsstyrelsen ville ändå inte gå in på ärendet då det hade polisanmälts.
Sedan i somras är det länsstyrelsen som hanterar ärenden rörande paragraf 28 och inte längre polisen, utan den kopplas in först när det finns misstanke om brott. Något som då tyder på att länsstyrelsen misstänker at vargen inte dött en naturlig död.
Det har även rapporterats in en ensam stor varg vid en fårhage i Sörsjön söder om Fulufjället på tisdagsmorgonen.
 Nu har väl ändå tidningen missat något. §28 är ju nödvärnsparagrafen och om man utnyttjar den så skall man meddela länsstyrelsen som gör en bedömning. Om man hittar en död varg (eller björn, lo, järv, kungsörn mfl) i annat sammanhang så skall detta såklart utredas, men det har inget med §28 att göra. Antagligen har 28-an fastnat i huvudet på journalisten eftersom det varit rätt mycket snack om den sedan en dryg månad tillbaka.

Informationen återges även i Jaktjournalen, Svensk Jakt och Jakt & Jägare

7 kommentarer:

 1. Det är väl någon som kört på vargen och slängt den i diket, det är inte ovanligt att folk kör på vilda djur och struntar i att anmäla detta, om det beror på bristande respekt för lagen eller okunskap det vet jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja.
   Eller så har den dött av full naturliga orsaker, det händer också ibland. Också dödar vargar andra vargar.

   Radera
  2. Men det vill ju inte Rovdjursföreningen kännas vid

   Radera
 2. Kan en varg dö en naturlig död, det visste jag inte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viskas om det i alla fall. Men jag har aldrig sett några rubriker som tagit upp det så det kan nog inte stämma ;^)

   Radera
 3. Man ser en hel del grävlingar längs vägarna, skall de också anmälas, när man ser dem? (ser dem, inte kört på dem) Med påföljande undersökning. Vargar och grävlingar är väl lika inför lagen?

  Lite upplysning om vilket telefonnummer man skall ringa mm hade i så fall inte suttit fel. Så att man kan fullgöra sin plikt som undersåte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grävling,räv, fasan, hare och lite annat är inte anmälningspliktigt vilt. Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

   Polisen är det som skall meddelas. Men de är inte alltid medvetna om vad som är en utter och vad som är en mink.... Kanske vill de få uttern till mink för att minska sin arbetsbörda. Har i alla fall bekanta som behövt upplysa polisen om vad som gällde och att det döda djuret vid vägen inte var en mink....

   Radera