Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 17 oktober 2013

Det vapenutredningen borde fokuserat på

De kriminella vapnen, inte de lagliga är vad vapenutredningen borde ha fokuserat på. En person som möjliggör illegala vapen lyfts fram i dagens Aftonbladet. Han kallas de kriminellas egen vapenhandlare och har suttit i fängelse för vapenbrott tidigare.
I en av lägenheterna driver Nnn Nnnnn sedan flera år sitt företag RH Lego som säljer vapen, vapendelar och vapentillbehör över hela världen.
Men parallellt med den lagliga verksamheten misstänker polisen att det pågår betydligt mer ljusskygga affärsuppgörelser.
- Han är känd sedan tidigare, absolut. Han är ingen ny person för oss, säger Lars Öjelind, rikskriminalpolisens expert på organiserad brottslighet och kriminella gäng.
Nnnn Nnnnn sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott, grov smuggling och grovt krigsmaterielbrott.
Artikeln är inte helt rätt. Jag har fått meddelat att RH förvisso sysslar med vapen och vapendelar men i princip ingenting som är licenspliktigt. Åtminstone inte i det format som RH levererar dem, men ihopsatta blir de licenspliktiga eller så får de ej innehas tillsammans med licenpliktiga vapendelar. Lite som man faktiskt skriver på en annan plats i artikeln:
Men trots sitt digra brottsregister har vapenhandlaren framträtt i media. För drygt två år sedan gav han en intervju till P4 Kronoberg där han förklarade hur man bygger om ett gevär till militär standard så att det klarar av att skjuta automateld.
- Oftast gör man det för skojs skull. Skyttar tycker det är skoj när det smäller mycket.
Hur många autokonverterare säljer du till Sverige per år?
- Det är inte många men det förekommer, säger Nnn Nnnnnn till P4 Kronoberg
Han var bland annat inblandad i vapenleveranser i samband med polisens infiltrationshärva för några år sedan.Han uttalade sig som sagt strax efter utöya-dåden (det reportage som refererades ovan):

Lyssna: Enkelt bygga om automatvapen

Detta diskuteras även på vapenforum, t.ex. här. Vad sägs t.ex. om denna kommentaren om de konverteringsprylar som Nnn Nnnnnn säljer:
I hope the swedes have lots of fun with those cool toys.
Hua.

Det är denna typ av affärer i gråzonen som inte är bra det är det som gör att man försöker se över och skärpa vapenlagstiftningen. Men hur får vi bort dem utan att vi legala vapenägare skall behöva riskera att drabbas av inskränkningar?

Jag vet inte. Men kanske vanligt hederligt polisarbete skulle göra att man kom en bit på väg, det är trots allt en rät liten del av mänskligheten som står för de absoluta majoriteten av alla brott. Så att hårdbevaka dessa individer bör fungera förebyggande. Vilket man visat i fråga om villainbrott på många håll, dessa har man kunna minska till en bråkdel bara genom att bevaka en handfull livsstilskriminella i några kommuner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar