Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 9 augusti 2013

Det är skillnad på vargskinn och vargskinn

Helagotland.se rapporterar följande:
Under torsdage var Gotlandspolisen nere på medeltidsmarknaden. Efter det tog man bland annat 12 vargskinn i beslag.
Polisen på Gotland hade fått uppgifter om att någon sålde skinn och andra delar från fridlysta djur på medeltidsmarknaden.
Därför var man under torsdagen, i samverkan med länsstyrelsen, nere på medeltidsmarknaden för att kontrollera saken.
Där fann man 12 vargskinn som togs i beslag och en anmälan har nu upprättats mot säljaren.
Dessutom har det inkommit en anmälan till polisen om stöld och skadegörelse på ett marknadsstånd på medeltidsmarknaden..
Jag tycker att det ser ut som en blåkopia på vad som hände på Lisebergs julmarknad i december förra året. Jag skrev om det och återger blogposten som citat:
Polisen ingrep mot den handlare på Lisebergs julmarknad som sålde vargskinnsprodukter. Produkterna togs i beslag och handlaren misstänks för brott mot artskyddsförordningen. En expert på Naturhistoriska museet har fått in produkterna för att bedömma dem.

Handlaren menar att det inte är några problem då produkterna, pannband med pälsdetaljer, är importerade från USA och därmed tillåtna att handla med. Och visst finns det en del skinn från ökenvarg att köpa på skinnbörsen....
Nu missade jag att skriva en uppföljning på detta men jag minns en artikel med en intervju med experten på Naturhistoriska som sa att det sannolikt rörde sig om ökenvarg men att de inväntade DNA-analys. Något mer har jag inte läst så antagligen var det inte frågan om gråvarg (canis lupus) för det hade rimligen skapat krigsrubriker.....

Men hur skall man som handlare göra för att direkt kunna bevisa sin oskuld?
Skall skinnhandlaren medföra sin bokföring med kvitton om inköp till en marknad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar