Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 27 juli 2013

Ovanligt men inte omöjligt

Det är extremt ovanligt att vargar angriper hästar i Sverige.
Så skriver Länsstyrelsen i Skåne angående risken att få sina hästar vargrivna. Hästen är annars ett alldeles lagom stort bytesdjur för vargen, för är inte vargens stapelföda älg?

Kanske är det för att minska den allmänna oron som man tonar ner risken att vargen även betraktar hästar som bytesdjur. Det skulle nog bli en kraftig opinion mot varg om lika stor andel av hästarna som av fåren togs av varg eller andra rovdjur varje år.

Nåja, det får vara hur det vill med det. I Jakt & Jägare kan man i alla fall läsa om ett pinfärskt exempel på ett högst sannolikt vargangrepp på just hästar. Det var en äldre fjordhäst samt en shettlandsponny som drabbats. Betesmarken var tämligen väl hägnad med hyfsat stark ström:
Hagen har tre band med eltrådar och Kjell Johansson mätte upp 5 000 volt i ledningarna.
– Den understa tråden ligger mestadels cirka 25 centimeter ovanför marken. Men det finns ett par platser där det är upp till 45 centimeter till understa tråden, bland annat där jag påträffade spåren efter stort hunddjur, säger Kjell Johansson (min anm: lst besiktningsman).
Den dödade hästen hade en mankhöjd på 136 centimeter och vägde 400 till 450 kilo. Shettlandsponnyn är 80-85 centimeter hög och väger enligt famlijen mellan 150 och 200 kilo.
Gården ligger inom den yttersta gränsen för Gåsbornreviret.
– I dagarna har människor sett varg sex kilometer bort ifrån vår gård, säger kvinnan i familjen.

1 kommentar:

  1. Det skulle ge effekt att rapporteta via sociala medier med bilder.

    SvaraRadera