Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 2 juli 2013

Kopia på Fällkniven F1?

Jag har tidigare skrivit om knivtillverkaren  Fällknivens problem med kinesiska fulkopior på sina knivar. Fällkniven skriver själva:
It’s sad to find that there are always a few unethical people who cannot resist the idea of making illegal copies. They steal the design and the entire concept which has taken us several years to develop, just to make money. Right now a factory in China is making copies of our famous knives F1 and A1.
Döm om min förvåning när jag i senaste Jakt & Jägare såg en recension av en kniv, Jaktkits knv1, som på bild är till förvilling lik Fällknivens F1. Eller vad säger ni (notera att slipningen på den avbildade F1-an är av senare årsmodell, äldre F1-or har en slipning som är ännu likare Knv1):

För sakens skull lägger jag in en bild på en omärkt F1 kopia från kina, bara för att visa hur lätta de är att hitta och hur enkelt det skulle vara att beställa en egen brandad batch. Varför inte märka den 'niv1:

Överst Jaktkits knv1 och underst Fällknivens F1. Vi kan kika på knivskidorna också:

Överst Jaktkits knv1 och underst Fällknivens F1 med zytelskida.

Och så kan vi jämföra mått:

Längd:
knv1: 220 mm
F1: 210 mm

Bladlängd:
knv1: 102 mm
F1: 97 mm

Bladtjocklek:
båda: 4,5 mm

Tånge:
båda: bred, genomgående

Bladmaterial:
knv1: ej specificerat men det står Precisionshärdat japanskt stål (440C liknande men med Vanadin och högre halten av Molybden vilket ger väsentligt starkare och vassare egg) i recensionen i Jakt & Jägare står det stål i klass 440C, där halten molybden och krom har optimerats för att ge starkare och vassare egg. (min kommentar: Fällkniven brukar skriva att deras stål är "japanskt specialstål" formuleringen för knv1 är en pastisch på detta) Tillägg: I själva verket är det stål som används i knv1 en kinesisk variant av 440B, dvs ett lågprisstål.
F1: laminerat VG10 (eller 3G)

Hårdhet:
båda: 59 HCR
(F1 3G: 62 HCR)

Pris:
knv1: 750 kr
F1: 1400-2400 kr

Jag tycker att likheterna är för stora för att kunna bortse ifrån. Av bilderna framgår att det med största sannolikhet är frågan om en kopia, återstår att se om Fällkniven har patenterat sin design och kommer att hävda intrång/upphovsrätt eller ej. Nu skiljer det sig dock lite i fråga om detaljer. Jag är lite besviken på att man i Jakt och Jägare inte nämner dessa likheter utan tämligen okritiskt beskriver kniven i positiva ordalag. Jag tycker personligen att produkttester skall vara lite av kritisk konsumentjournalistik, annars är de rätt meningslösa. Speciellt om det annars snarast är frågan om förtäckt reklam.....

Det stora problemet är egentligen att Jakt & Jägare genom sitt okritiska förhållningssätt i detta fall legitimerar att man lånar (stjäl?) design från ett välrenommérat företag med kvalitativa produkter och tillverkar en produkt i sämre material men med samma utseende.

Vill du läsa mer om detta? Kolla denna blogg där knv1 och F1 jämförs eller kanske denna tråd på Robsoft där argumentationen från Jaktkits ägare är intressant att följa (efter att ha läst den skulle jag tänka både en och två gånger innan jag beställer därifrån, samma gäller för övrigt äldre forumargumentation från Razerback). En tråd på Swedish Survivalist diskuterar också knv 1 kritiskt.
________________________
Laddstationer för själen har en bra blogpost som redovisar de olika versionerna av F1. Där kan man bland annat se slipningen förändrats genom åren.
________________________
En ännu tydligare bild på knv1´s blad:

5 kommentarer:

 1. Jag kan tycka att skribenter på en jakttidning borde ha koll på Sveriges största jaktforum. Om inte annat borde man känna igen knivens design... Lite jaktkits grej verkar vara att plocka hem kinaprylar å sälja med hög marginal. Det är väl iofs många som gör, men de verkar inte göra det med finess direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog borde de känna igen designen, kniven har ju funnits på marknaden i bortåt 20 år nu...
   Och visst finns det många lycksökare som plockar hem kinaprylar just nu, några säljer via webbutiker andra via blocket eller tradera....

   Radera
 2. Du är så bra med dina olika inlägg, intressant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det glädjer mig att du tycker så!

   Radera
 3. För övrigt hittar man utan problem en F1 för mellan 1000-1100 kr om man söker på t.ex pricerunner. Originalet kostar alltså ett par hundra mer än en kopia.

  SvaraRadera