Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 19 juni 2013

Valpfabriker och smuggelvalpar

Jag vet inte om ni såg inslaget på TV4 igår, inslaget om valpfabriker i Polen som producerar mängder med valpar av småhundsraserna för att tillfredsställa efterfrågan i Sverige. Här är ett klipp:

Organiserad%20brottslighet%20bakom%20valpsmuggling%20till%20Sverige

Och en uppföljning kring hundregistret:

Kritik%20fr%C3%A5n%20veterin%C3%A4rer

Ja, vad skall man säga annat än FY FAN!

Jag tycker att det borde vara självklart att man inte köper sin hund via mysko annonser på tex. blocket utan att man istället söker sig fram till den ras och den parning man är intresserad av för att sedan följa processen. Gärna med upprepade besök hos uppfödaren för att få ett grepp om hur seriös denne är.

Nu föreställer jag mig att det är ett större problem för de små handväskhundarna snarare än för de etablerade jakthundsraserna. Men det kan ju vara en risk i fråga om väldigt populära raser, å andra sidan är valpar efter meriterade föräldrar löjligt billiga i förhållande till vad exempelvis en chihuahua lätt kostar 14.000 kr eller med på blocket och en korsning mellan chihuahua och annan småhund går lös på 8.000 kr. Nakenhundar annonseras ut för sisådär 10.000 kr/st, en powder puff annonseras lätt ut för 14.000 kr. Så nog finns det pengar att göra, specielt om man betänker att valparna kostar ett par hundra kr/st i producentled på valpfabrik i Polen. Fin avans, ganska låg risk för säljaren. Men större risk för köparen och Sverige. För varifrån kommer annars parasiter som fransk hjärtmask och rävens dvärgbandmask?

Det som slår mig är att djurrättsorganisationerna skulle kunna åstadkomma så oerhört mycket mer om de ägnade sig åt att motverka detta fenomen snarare än att ge sig på djurförsöksverksamheten, där såväl uppfödning som djurhållning är god nu för tiden (i sverige)

1 kommentar:

 1. Folk är petiga numera...
  ,en en del betlar gladeligen 20 papp för en sån där ynkedom...

  Vi har en felaktig marknad. En engelsk valp brukar inte vara så dyr, medan en prövad unghund kostr mycket mer...
  Här är det tvärtom...
  En unghund av t.ex Vorsteh kan vara betydligt billigare än en valp ju....
  Om folk nte köarat av den så är den än billigare...

  SvaraRadera