Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 27 maj 2013

Vapenförvaringens betydelse

Läste just i Norrbottenskuriren:

Vapen stals vid villainbrott

Gällivare. Fyra jaktvapen blev bytet vid ett villainbrott i Gällivare som upptäcktes under lördagen.
Det var strax efter klockan 18.00 på lördagen som inbrottet upptäcktes av anhöriga till villaägaren.
Polisen misstänker att tjuvarna tagit sig in i bostaden någon gång under den senaste veckan och det är konstaterat att fyra jaktvapen stulits vid inbrottet.
Polisen är nu angelägen om att få in tips från allmänheten. Har du sett eller hört något som kan sättas i samband med inbrottet? Kontakta polisen på telefon 114 14.
Kommer att tänka på vad jag skrev i mitt remissvar på vapenutredningen:
Vapenförvaringen i Sverige är överlag god. Kraven på säkerhetsskåp enligt SS 3492 ger kriminella få möjligheter att komma över vapen vid inbrott, däremot bör det straffbeläggas att förvara nyckel till vapenskåp gömd i samma bostad som vapenskåpet. Nyckel skall förvaras på person eller på annan plats. Detta kommer att förhindra en stor del av de vapenstölder som trots höga krav på förvaring faktiskt genomförs. En möjlighet är att ställa krav på att externt kopplad larmanordning finns för den bostad där vapen förvaras under säkert lås.
Hade inbrottet skett hos mig så hade tjuvarna fått kånka ut vapenskåpen till ljudet av ett enerverande larm, några nycklar förvaras inte i huset. De hade även fotograferats när de begick brottet. Fotobevisen hade gått direkt till securitas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar