Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 16 maj 2013

Skabben slår hårt mot fjällräven

Fjällräven är en karismatisk liten gynnare. Den är mindre och inte lika skygg som sin släkting rödräven. Den är, bland annat på grund av förändringar i livsmiljön, på väg att utrotas i Sverige. 2011 var ett bra år för fjällräven med fler föryngringar än på mycket länge. 2012 var däremot ett bottenår, har inte hittat uppgifter om en enda föryngring, vilket med normal mortalitet innebär att stammen under 2012 minskade. Det är extremt tydligt att man kan hjälpa fjällräven genom att aktivt jaga rödräv i de områden det finns fjällräv. Rödräven är större och aggressivare, den tar gärna fjällrävsungar men även vuxna fjällrävar.

Nu har nya komplikationer tillstött. I Stekenjokkområdet har minst fyra olika fjällrävslyor drabbats av skabb. Den sannolikaste spridningsvägen till fjällrävens lyor bör vara via rödräv som i dagsläget dras med allt högre andel skabb:
 – Det är svårt att säga hur de blivit smittade, men troligen är det någon rödräv som fört in skabben i området, säger Ruben Johansson på Länsstyrelsen.
En högre rödrävsavskjutning motverkar naturligtvis spridningen av rävskabb och skapar en hälsosammare rävstam över lag. Men att som Djurens Rätt i kombination med jathatsorganisationen Jaktkritikerna försöka förbjuda rävjakt innebär att man tar ett aktivt beslut att utrota vår fjällrävsstam.

Men hur skall man då komma till rätta med skabbproblemen? Jo i LT berättar Ruben Johansson på länsstyrelsen:
– Det är ungefär samma behandling som man gör om en hund drabbats. Medlet går att ge i form av en spruta och används för behandling av alla djur som drabbats av parasiter. Det går även att ge det i fodret. En variant är också att droppa medlet på huden.
– Men för att behandla djuren måste vi fånga in dem i burar. Det kräver en stor arbetsinsats, de behandlade djuren måste också märkas så vi vet vilka som är behandlade
Alltså. Nästa gång du har chansen att lagligen skjuta en rödräv så tveka inte. Du gynnar inte bara småviltet i ditt område utan du minskar risken att rävskabben åter får stor spridning. Och om du jagar norröver så gynnar du även fjällräven för varje rödräv du skjuter! Även om det inte är uppe i fjällen, för du skapar genom din avskjutning tomrum som indirekt gör att rödrävar i andra områden inte behöver söka sig uppåt fjällen för att hitta områden att leva i.

6 kommentarer:

  1. Man kan ana hur Ruben gottar sig åt tanken åt att få ännu ett dyrt projekt på skattebetalarnas bekostnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skall man vara lite krass så är fjällräven i vårt land dödsdömd oavsett vad vi gör. Stammen är liten och habitatförändringen går rätt fort. Inte minst kan man tänka sig att förbuskningen av fjällvärlden och därefter trädetablering kommer att gå successivt fortare i takt med att betestrycket från ren minskar. Vilket blir en konsekvens av dagens rovdjurspolitik.

      Radera
    2. Man kan ju tänka sig att låta blårävsuppfödningen till päls få vara kvar och även lägga in en liten Brasklapp om det genetiska bevarnadevärdet på farmen...

      Radera
    3. Så egentligen gör djurrättsaktivisterna bara fjällräven en tjänst genom genetiskt och numerärt tillskott när de öppnar upp burar på blå- eller silverrävsfarmer...

      Radera
  2. Inom vissa områden, vilket gäller i Stekenjokk-Klimpfjäll har jag för mej, får man ju dessutom 3-400 kr per skjuten rödräv.

    Skulle vara synd om fjällrävarna skulle försvinna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, skottpeng. Det var bra!

      Och jag håller med, det vore synd och skam om fjällräven försvann. Men det ser tyvärr allt annat än ljust ut!

      Radera