Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 15 maj 2013

Det röjs för mycket i skogen - skogsägarna orsakar sig själva skada!

I skogsaktuellt kan man läsa en intressant artikel som det nog ligger en hel del i. Åtminstone känns det så för mig som lekman. Det handlar egentligen om att skogsbruket måste försöka börja tänka in viltet i skogen, med detta menas att man relativt enkelt kan hantera sin skog så att den ger föda åt vilt utan att de behöver gå ut över skoglig produktion.

Den enkla lösningen är att vid gallring av tall INTE ta ner de gallrade träden vid roten utan vid midjehöjd. Tanken med detta är att de lämnas som älgmat mellan de stammar som skall bli virke:
– Om man knipsar en tall klarar sig de andra. När man toppar tall, eller lövträd med för den delen, händer en kemisk reaktion så att trädet blir mer näringsrikt. Trädet samlar energi för att klara av att växa vidare efter att älgen betat eller människor kapat av den. Den kemiska sammansättningen ändras och blir mer smaklig att äta – därför ska man inte ta ner betade träd. 
Han menar att det inte blir mer arbete om man röjer i midjehöjd – snarare mindre. Varför är det då inte fler som sparar? Åke anser att det beror på att man gör som man alltid gjort.
En till synes smart och enkel lösning. Jag skulle vilja se den prövad storskaligt och därefter utvärderad mot konventionellt röjd skog.

5 kommentarer:

  1. Du kan kalla det något så enkelt som "städmani"

    Det skall vara raka linjer och städat....
    Vad tror du de tycker om min skog...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beror väl på vilket skifte vi pratar om... Men lite ostädat kanske de skulle tycka.

      Radera
  2. Jag försöker röja en del u brösthöjd, men ibland är det så tätt så en del bara måste ner. Men inte kan det väl gälla vid gallring att ta en gran i brösthöjd?

    SvaraRadera
  3. Läste artikeln nu, klart det bara var vid röjning:) Jag använder Husqvarnas nya röjsåg med svärd istället för klinga, och då är det riktigt smidigt att röja i midjehöjd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde vara lättare med den, visst går det att röja i midjehöjd med min Jonsered, men det känns väldigt obalanserat. Men jag kanske inte har vinklat om handtagen rätt....

      Radera