Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 28 april 2013

Vapenamnestin i siffror (halvtid)

Pressmeddelande från Polisen nu när vapenamnestin nått halvvägs, själv är jag förvånad över mängden revolvrar och pistoler, oroad är jag över att helautomatiska vapen är så få att de inte redovisats:
I Västra Götaland har det hittills lämnats in 732 st vapen/vapendelar. Därefter följer Skåne med 515 st, Stockholm med 433 st och Gävleborg med 403 st inlämnade vapen/vapendelar.

Antalet inlämnade vapen är egentligen högre än rapporterat, då några myndigheter ännu inte redovisat sådana vapen som de inte kunnat samla ihop centralt.

– Vid tidigare vapenamnestier har inlämningen av vapen tilltagit mot slutet av amnestitiden, så resultatet ser ut att bli bra. Det kan vidare konstateras att antalet inlämnade enhandsvapen är förhållandevis stort, vilket är positivt. Det är särskilt angeläget att sådana illegala vapen inte finns ute i samhället, säger Peter Thorsell, verksamhetsansvarig vid Rikspolisstyrelsen.

Fördelning på inlämnade vapentyper:

kulgevär - 1 720 st
hagelgevär - 1 264 st
revolver - 921 st
pistol - 849 st
luftgevär - 236 st
luftpistol - 83 st
tårgaspistol - 26 st


Resterande består av signalvapen, enstaka kulsprutepistoler- och gevär, armborst och harpungevär samt olika licenspliktiga delar till skjutvapen.

Vapenamnestin pågår till 31 maj. Det innebär att den som har ett skjutvapen eller ammunition utan att ha rätt till det, kan lämna in dessa till en polismyndighet helt anonymt utan att riskera åtal eller straff för det olovliga innehavet. Syftet med vapenamnestin är att minimera förekomsten av illegala vapen i samhället. Vapenamnestin avser endast skjutvapen och ammunition. Polisen kan av säkerhetsskäl inte ta emot sprängmedel eller andra explosiva ämnen på polisstationer.

För explosiva varor och sprängämnen gäller att dessa inte ska flyttas. Ta inte med föremålet till polisstationen, kontakta i stället Polisen på telefonnummer 114 14 för ytterligare instruktioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar