Jag läser detta som att Åse Schoultze skulle fatta beslut om åtal under mars månad, men kanske är det en övertolkning. Hur som helst tycker jag att det är orimligt att det drar ut i bortåt ett år med att fatta beslut om åtal. Några nya vederhäftiga fakta lär man knappast kunna samla in sedan dryga halvåret. Som jag ser det så kan det bara handla om att sammanställa befintliga uppgifter och utifrån dem fatta beslut om det är material som håller för åtal eller ej.– I mars månad ska jag sätta mig ner och gå igen om alla pusselbitar för att sedan besluta hur vi ska göra i ärendet. Jag vill understryka det inte är fråga om någon personlig vendetta utan jag måste se både till det som talar för och det som talar emot de misstänkta.
Det säger miljöåklagare Åse Schoultz med anledning av den förundersökning mot fem män som greps och häktades i maj förra året misstänkta för att ha planerat illagal vargjakt.
Jakt & Jägare berättade i tisdags att källor inom polisen i Dalarna berättat att utredare vill att förundersökningen läggs ned. Det anses att utredningen inte håller för ett åtal.
Enligt uppgifter till Jakt & Jägare ska utredare till och med ha hotat med att anmäla miljöåklagare Åse Schoultz för obefogat åtal om hon går vidare med ärendet.
– Som åklagare måste jag ta hänsyn både till det som talar för och det som talar mot en misstänkt. Och det ska jag sätta mig och gå igenom nu i mars, kommenterar hon.
Om det finns några analysundersökningar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, som ännu inte är färdiga kan hon inte svara på idag.
Fullt upptagen med journalister
– Polisens utredare har försökt ringa mig tre gångern här på förmiddagen, men jag har haft fullt upp med tredje statsmakten i telefonen så jag har inte kunnat svara, säger Åse Schoultz.
Eller tänker jag fel?
För övrigt blir de misstänkta i nuläget dubbelt bestraffade. Genom att de fått sina vapen beslagtagna (nåja, de flesta av dem) så har de redan förlorat ett helt jaktår. I avfolkningsbygder som t.ex. Härjedalens kommun är just jakt och fiskemöjligheten en bärande faktor för att få folk att stanna vilket gör detta icke officiella straff mycket kännbart.
Näe, jag tycker att detta, oavsett om de är skyldiga eller ej, luktar rättsröta. Med tanke på pådraget så bör man ha haft möjlighet att samla tillräcklig datamängd för att fatta beslut om åtal vid det här laget. Och om det är som Jakt och jägare skriver:
Enligt Jakt & Jägares källor är det framför allt länsstyrelsens naturbevakare som driver frågan om att de fem männen var ute för att förbereda en illegal jakt på varg.Då tycker jag att det hela är under all kritik. Naturbevakarna skall ju inte driva en sådan här fråga. De skall vara behjälpliga med information och data men har väl knappast polisiär befogenhet? Och de skall givetvis överlåta på miljöåklagaren att fatta beslut utifrån den data so samlats in. Åtminstone gick det till så när jag för länsstyrelsens räkning var polis och åklagare behjälplig för att utreda eventuella miljöbrott efter stormarna Gudrun och Per i Jönköpings län.
Visst luktar det skumt, det troliga är väl att det läggs ner. Ett skadestånd kanske är på sin plats för den förlorade tiden utan vapen.
SvaraRaderaNu blir man ju nyfiken vad det var för miljöbrott under stormarna?