Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 10 januari 2013

Städning och lite om varg

Håller på att städa i mitt tjänsterum och hittar lite smått och gott:

Städar på tjänsterummet: 

Hittar en avhandling från 2000 om friluftsliv. Där står att 1% av Sveriges skogar har 250 gånger fler besökare än alla de övriga tillsammans. Det är de tätortsnära skogarna det gäller såklart! Men konsekvensen är att Sveriges befolkning i väldigt ringa grad utnyttjar allemansrättens möjligheter. I praktiken skulle man kunna avskaffa allemansrätten utan några större konsekvenser för allmänheten om staten löser in de tätortsnära skogarna och låter dem vara tillgängliga även fortsättningsvis. De som faktiskt drabbas är ju så få att man inte behöver ta hänsyn till dem. Självklart tycker jag inte så men det är ett motsvarande resonemang till hur de mest radikala varg-värnarna resonerar.

Hittar ett kompendium från ett symposium jag deltog i som föreläsare. Symboler för makt och rikedom - Ett symposium om illegal handel hette det. Gick av stapeln på Naturhistoriska museet i Göteborg för snart 10 år sedan. Där fanns några akademiker, lite museifolk, en del tullare, några poliser, lite jurister och en bunt politiker. Där beskrevs hur den illegala handeln med djur- & växtmaterial ser ut idag, hur stor dess omfattning är samt lite kring regelverket.

Hittar ett FN dokument från Human Rights Council, angående samernas rättigheter och möjligheter. Jag citerar ett stycke som FN utredaren James Anaya lyfter fram, det är lika viktigt nu som när det skrevs:
62. In many parts of the reindeer herding areas, predator animals, mainly wolf,
wolverine, lynx, brown bear and eagle, are causing as great or even greater a threat to
reindeer husbandry as extractive industries. The Swedish Agriculture University has
calculated that in Sweden, at least 60,000 reindeer, out of a total number of about 260,000,
fall prey to predators every year. The number of reindeer killed by predators in certain areas
has reached such levels that there is an imminent risk that herds can no longer sufficiently
reproduce themselves, which can result in a “collapse” of the herd in only a few years.
Government regulation severely restricts the reindeer herders’ right to protect their herds
from predators, and Government compensation has only partly covered the damages caused
to the reindeer herders by the predators.
 Att Samerna sköter sina renar annorlunda nu än för 100 år sedan är såklart något man måste ta hänsyn till, men det förändrar egentligen inte det grundläggande problemet. Man måste utan krångel kunna freda sina djur. Idag har man t.ex. stora problem med detta, inte minst av politiska skäl, i Junseletrakten. Där har den genetiskt värdefulla "flyttvargen" stationerat sig. Konfliktsituationen är uppenbar och vargens närvaro kostar civilsamhälle och samer stora pengar, beräkningar landar på ungefär 30.000 kr / dygn. Naturvårdsverket erkänner problemen:

Trots stora insatser med förebyggande åtgärder är situationen problematisk för rennäringen med anledning av det vargpar som befinner sig i renskötselns vinterbetesområden i Junseletrakten. Ytterligare en ansökan om skyddsjakt har inkommit till Naturvårdsverket. Naturvårdsverket, länsstyrelsen och samebyarna vill informera Miljödepartementet och EU-kommissionen om situationen och bjuder därför in dem till att besöka samebyarna för att på plats diskutera situationen och arbetet med genetisk förstärkning av den svenska vargstammen.
Sametinget har gjort följande uttalande:
 – Beslut att freda varg inom renskötselområdet i genetiskt syfte är ett första steg att utvidga vargens livsutrymme på bekostnad av samernas möjligheter att livnära sig på rennäring . Den finsk/ryska vargtiken måste tas bort från de områden där renar förs på bete för att förhindra att en fast etablering sker, säger Anders Kråik, Sametingets vice styrelseordförande.


4 kommentarer:

  1. Intressant att vargar, renar och samer tidigare har levt sida vid sida i århundraden utan att någon av dem har försvunnit. Det är märkligt att det i vår moderna tekniska tidsålder tydligen inte fungerar längre. Kan ju knappats vara vargarnas fel eftersom de inte tagit till sig nya levnadsvanor och modern teknik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper inte att de problemfritt levt sida vid sida. Det har varit en kamp för överlevnad och det var först i och med stryknin i mitten av 1800-talet som samerna fick medel att göra något åt sin situation mer varaktigt.

      Radera
  2. Mja, det beror på hur långt tillbaka man går. När samerna huvudsakligen var jägare-samlare så var ju knappt rovdjuren något större problem. Det var främst med en ökande tamrendrift som motsättingarna tog fart. Men även då så fungerade det någorlunda även om det kunde vara hårt ibland (livet var överhuvudtaget ofta ganska hårt under förindustriell tid). Med tiden har dock förändringar i de ekonomiska förutsättningarna och samhälleliga förändringar drivit fram ökade lönsamhetskrav även för rennäringen vilket skärpt konflikten.
    Med generösa stöd och ersättningar borde man dock till stor del kunna komma runt de värsta problemen.
    Vi borde kunna ha råd med både renskötsel och rovdjur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kika på vilket cirkumpolärt jägar-samlarbaserat naturfolk som helst så ser du att man har 2 metoder för att öka sitt jaktliga uttag:
      1/ skapa lockande/gynnsamma habitat
      2/ slå ut konkurrenter, dvs stora rovdjur.

      Detta går igen i åtskilliga etnologiska skildringar.

      Motsättningarna i sameland tog snarast fart i och med stadsbildningen och intresset för att öka skatteintäkterna.

      Självklart har vi råd med både ren och rovdjur, frågan är bara vilka nivåer vi pratar om och vad man tycker är acceptabelt. Jag vet inte hur etiskt försvarbart jag tycker att det är att föda upp tamren som rovdjursföda....

      Radera