Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 16 januari 2013

EU - en källa till oro

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort en sammanställning över svenskarnas oro och farhågor. detta görs varje år. Ett diagram som jag fastnade för är detta:
Det visar svenskens oro över EUs överstatlighet. Som ni själva kan utläsa är 58% av befolkningen mycket eller ganska oroade över EU överstatlighet. 35% är inte särskilt eller inte alls oroade. Utifrån diagrammet ovan kan man se att svenskarna i allt högre grad oroas över EUs överstatlighet, och att denna oro är snabbt stigande. Oron har ökat med nästan 20% från 2009 till 2012.

Själv är jag mycket oroad, speciellt som EU uppenbarligen inte kan skilja på stora och små frågor. Vargjakt, snus, julmust. Men vad fan, ingen av de sakerna är väl egentligen någon stor fråga med tanke på EUs primära problem - medlemsländernas finanser!

EU är en handelsorganisation så låt EU syssla med ekonomi och inte trassla bort miljöfrågorna! För det är vad man håller på med just nu! Hur kan man tillåta kommersiellt fiske på ål men inte privat - för vilket är det största hotet mot fisken? Varför är inte kraven på hur många träd (50 st) som får finnas i en hagmark regionala istället för överstatliga? Mängden exempel går att göra mycket lång. Men uppenbart är att befolkningen oroas av EU i högre grad idag än för bara några få år sedan!

3 kommentarer:

  1. Nu är väl trots allt skyddandet och bevarandet av våra rovdjursstammar av en annan dignitet än julmust (hur god den än är) och snus.

    Sedan kan jag hålla med om att allt ålfiske bör stoppas till dessa att ålen återhämtat sig. Och vissa andra EU-direktiv är ju också något ologiska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är definitivt fler människor som direkt påverkas av snus och julmust än av varg, så känslan av att vara direkt berörd (och oroad) av EUs överstatlighet ökar!

      Här lämnar jag lite andra synpunkter på EU som utvecklar tanken kring vad EU egentligen är: http://lipoptena.blogspot.se/2011/09/eu-ar-en-handelsorganisation-tro-inget.html

      Radera
    2. Ett annat äldre exempel på EUmärkligheter:
      http://lipoptena.blogspot.se/2012/03/eu-visar-sitt-ratta-ansikte-igen.html

      Radera