Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 30 december 2012

Jaktåret 2012, HISS eller DISS?

Ja, vad säger ni?

Var jaktåret 2012 HISS eller DISS?

Själv tycker jag att det på det personliga planet definitivt varit HISS. Jakten har gått bra. Skyttet har utvecklats. Jag har jaktkamrater, marker och vapen jag trivs med. Men framför allt har jag en ny kaxig tjej som jag mer än gärna lägger tid i skogen tillsammans med:
Ser man det i ett större perspektiv, nationellt och internationellt, gränsar jaktåret 2012 till katastrof, en solklar DISS med andra ord. Jakten som företeelse är ansatt från många håll. Mycket på grund av att så få människor av idag har en aning om vad det innebär att bruka naturen. Istället tittar man på den, på håll, gärna via TV eller internet. Då blir resultatet föga förvånande att högljudda lobbygrupper får gehör för sina åsikter (EUs ingripande i den planerade vargjakten är ett bra exempel på detta). Där finns det mycket för oss jägare att arbeta med....

Vi måste föra ut kunskap om jakt i syfte att öka förståelsen. Vi måste sätta in den i ett ekologiskt perspektiv, i ett naturresursperspektiv, i ett rekreationsperspektiv och inte minst måste vi demonstrera jakten som ett långsiktigt hållbart sätt att bruka naturen. Och vi måste göra det igen, och igen och igen. Vi måste orka tjata. Vi måste orka ta striderna om vi inte skall se våra möjligheter och vår livsstil begränsas av krafter som tycker saker om det vi gör utan att nödvändigtvis förstå det vi gör eller kunna något om jakt.

Så, vad säger ni?

Var jaktåret 2012 HISS eller DISS?

2 kommentarer:

  1. Oj det var svårt.....den praktiska jakten var nog diss...inte hittat de älgar vi skulle. INte skjutit kvoten ännu.
    Hiss var det för hundarna. Tyra blev Nordisk Jaktchampion, Ayla tog förstapris med två vandringspriser, Trym och Vilja kom igång med injagningen helt ok.

    SvaraRadera
  2. Diss nationellt sett,ökat jaktmotstånd, dvärgbandmask,rävskabben åter,sjuka älgar, mårdhundens intåg,vargpolitiken,gnället kring vildsvinen,

    Hiss personligt med 400-500hektar större jaktmark,18nya mårdfällor,framsteg med hunden,mer jakttillfällen,.

    SvaraRadera