Mitt namn är Magnus Reuterdahl, jag
älskar vin och jag älskar mat, två följeslagare som tillsammans
kan uträtta storverk. I vanliga fall bloggar jag om vin och mat på
Magnus Reuterdahls vinblogg Aqua Vitae och men jag kommer att gästblogga
här lite då och då om vin & vilt.
Det finns få saker jag verkligen
saknar när jag är utomlands eller när frysen ekar tom, en av dessa
är viltkött. Jag är inte jägare så jag har inte den där direkta
tillgången till älg, hjort, rådjur, hare med mera. Jag är dock
uppväxt med viltkött då min far jagade under hela min uppväxt.
Det gick faktiskt så långt att både jag och min bror önskade att
få något annat än det där älgköttet. Jag tror det tog ungefär
sex månader efter det att jag flyttade hemifrån innan jag insåg
hur fantastiskt mycket godare det var än det ofta ganska tråkiga
kött man finner i dagliglivshandeln. Att nötkött håller en
relativt låg kvalitetsnivå i Sverige, även om det blivit något
bättre på senare år, tror jag beror på att vi har en tradition av
att mjölkproduktion varit det främst syftet att hålla kor, inte
köttproduktion, medens det på många andra ställen varit tvärt
om. Vårt kvalitetskött kommer istället från skogen och från
svinproduktion. I viltköttet finns vad som kan jämföras med det vi
i vinets värld kallar terrior, det vill säga smaker av det djuret
levt av och dess omgivning.
Min jakt är istället efter den
perfekta vinupplevelsen. Denna finns uppenbarligen inte för jag
hittar alltid en ny druva eller ett nytt område som pockar på min
uppmärksamhet men det jag lärt mig är att har jag ett gott vin
vill jag också ha god mat till vinet. Just kombinationen mellan mat
och vin kan skapa rent himmelska symfonier i gommen.
Hur kombinerar man då vilt och vin, är
det svårt? Ja och nej. Det finns några grundtips att hålla sig
till sedan handlar det mycket om personlig smak men också hur man
tycker om att krydda sin mat, hur man vill ha den stekt och vilken
typ av vin man tycker om. Svårigheten ligger i hitta sin egen
smakprofil, grundregeln är dock att du är expert på din egen gom.
Tycker du att något är det gott är det så men alla kanske inte
håller med. Ett sätt är att utgå från någon eller några druvor
från ett område, gillar man ett vin från detta område av denna
druva är chansen god att man gillar andra viner av samma typ.
När det kommer till vilt dricker de
flesta helst rött vin, dock ska man inte helt bortse från att vita
viner kan fungera, till exempel kraftiga viner gjorda på chardonnay
eller sémillon kan fungera till mer välstekta anrättningar eller
till ljusare kött såsom kalv och fågel samt med tillbehör som
äppelmos, äppelchutney med mera.
En fin hjort som kommer att smaka riktigt bra i sällskap med rätt vin.
Foto: Chris
Jag tänkte utgå från ett exempel,
jag föredrar ofta rena smaker, till exempel en hjortfilé med
rödvinssås och potatismos smaksatt med purjolök och/eller
palsternacka – vad skulle jag dricka till detta?
Om vi först funderar lite på
tillagningen av köttet, detta påverkar nämligen valet av vin. Om
man som jag vill ha köttet rött (rare) eller lite rosa (medium
rare) bör man välja ett kraftigt och fylligt vin med kraftiga
tanniner. Vill man istället ha köttet lite mer tillagat, från rosa
(medium) till genomstekt (well done) ska man istället välja ett
lite fruktigare vin med lite mer syra och mjukare tanniner. Med andra
ord ju mer du steker köttet desto mindre kraft i vinet behöver du.
Tillbehören påverkar också valet,
syrliga tillbehör mår bäst av att kombineras med syrlighet i vinet
medan söta tillbehör såsom rostade rotfrukter lite fruktighet
eller sötma i vinet.
Nu nämnde jag rödvinssås, jag brukar
försöka använda samma vin i såsen som jag senare ska dricka till
maten, om jag tänkt dricka ett lite lyxigare vin brukar jag använda
ett liknande men enklare vin i såsen, det viktigaste är dock att
mycket vin i såsen (ett trevligt recept på rödvinssås finns här ).
Dock är det det ju väldigt gott att dricka ett glas vin medan man
lagar sin mat, det är också ett bra sätt att få till kryddningen
av såväl sås som mat, eftersom du känner hur smakerna samspelar
med varandra.
Eftersom jag denna gång nämnde
hjortstek så kan det vara intressant att se vilka druvor som passar
till hjort. Jag tenderar att snegla åt Rhonedalen i Frankrike och
druvan syrah, det finns också goda exempel i nya världen
(det vill säga Amerika, Australien, Sydafrika med mera) där samma
druva kallas för shiraz och mot Toskana i Italien och druvan
sangiovese. Här kommer några tips på riktigt trevliga viner
av dessa druvor.
Utav vinerna som finns i Systembolaget ordinarie sortiment så är
ett av mina favoriter till hjort Brunello di Montalcino Cold'Orcia .
Vinet kommer från Toskana i Italien och görs på en lokal klon av
druvan sangiovese som heter brunello. Det är lite dyrare och är ett
trevligt alternativ till en lite festligare måltid.
Villa Cafaggio Chianti Classico är också från Toskana och är
lite billigare än ovannämnda, gjort på sangiovese och ett mycket
trevligt vin. Ett annat bra vin i samma stil är med en svensk
koppling är Terreno Chianti Classico
som ägs av familjen Ruhne.
Går vi istället till Frankrike och Rhônedalen förelsår jag
Domaine des Entrefaux Crozes-Hermitage gjort på syrah eller varför
inte ett vin från Chateauneuf-du-pape. Här finns flera bra viuner
att välja på, till exempel är Château Mont-Redon .
Ett annat intressant vin är Domaine du Pesquier Gigondas
som är gjort 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvedre och är ett
bra allround vin när det kommer till vilt.
Ett bra vin om du gillar ditt kött lite mer genomstekt kött är
Penfolds Thomas Hyland Shiraz ,
det här vinet kommer från Australien och lite mer fruktigt och är
lite mjukare.
Jag kommer återkomma med lite tips på
trevliga viner till vilt då och då men du är välkommen att titta
in på min vinblogg; Magnus Reuterdahls vinblogg Aqua Vitae där du också kan lämna frågor
och funderingar i kommentarsfältet.
Med vänlig hälsning
Magnus Reuterdahl
Jättekul inlägg...visst ska det vara gott vin till vilt. Föredrar kraftfulla viner typ shiraz viner....
SvaraRaderaKul att du fann det intressant, ska försöka skriva ett par inlägg då och då med denna inriktning :)
SvaraRaderaMvh
Magnus