Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 19 november 2012

Säsongens 7:e räv

 Igår var det älgjakt. Vi har en kalv kvar på min hemmamark och den var vi ute efter. Men innan man kan jaga måste man ordna med en termos kaffe....
 ...och välja vapen. Alltid lite klurigt eftersom det hänger samman med vilket pass man får. Från vänster, en 6,5-a som främst används för rävjakt och långa håll, sedan en 9,3-a en utpräglad drevjaktspang för snabba skott och slutligen en 30-06 för vak och långsammare jakt - typ älgjakt. Så det fik bli 30-06 an.
 På vägen ut till passet såg jag en räv i skogsbrynet. Jag stod en bit in i skogen dold av mörker. Jag är lite förundrad över att han inte tog upp min doft, men det gjorde han inte utan han traskade i sakta mak snett emot mig. Jag lät honom komma in på 15-20 m håll innan jag sköt. Han föll på plats. En 8 kg tung grann och fullpälsad hane var det. Denna räv blev den 7:e för säsongen. Samtliga tagna på mina "hemmamarker".
 Mitt pass var mitt ute på vårt största hygge. Här ser man hundföraren, denna dag Lotta, gå förbi. Man ser också hur bra det är med varselväst!
 Regnade gjorde det. Så när jag kom hem var det vapenvård som gällde, eller i alla fall snabb upptorkning vilket gjordes intill luftavfuktaren i torkrummet. Här ser ni för övrigt den intressanta färgen på min nya kolv....
Vä tillbaka vid bilen så släppte jag ut Missan som genast satte igång att avliva räven ännu en gång. Jag kan just nu inte bestämma mig för om jag skall använda räven till framtida spårläggning eller om jag skall flå den och tana skinnet. Eftersom skinnet var fint och räven fullpälsad lutar jag åt det sista. Men jag kan ju ångra mig - räven ligger i frysen och inväntar sitt framtida öde.

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Ni verkar ha gott om räv i dina krokar,ta tillvara på skinnet och sy en mössa,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo här är allt rätt gott om räv, men jag har faktiskt skjutit fler vuxna djur än valpar denna säsong. Kanske är det lite dåligt med gnagare även här nere - det är i alla fall ett faktum norr över. Jag tänkte då att de vuxna rävarna får röra sig mer och på så sätt exponeras när de måste jobba mer på att få sin mat. Men jag vet inte, nu spånar jag bara....

   Radera
 2. Grattis till räven...jo jag har en Carl Gustaf 200 helstock.
  Vi skall väl få vindkraftverk med runt markerna o jag gillar dem inte. Får för mig att det stör i den tystnaden jag vill ha i skogen eller bara höra drevskall.
  Imorgon skall jag med Tyra till vetrinären, även om hon är lite piggare idag, ätit mat, tog ett tuggben men bara ligger i korgen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha en CG2000. Trevligt. Hade också en helstockad sådan, sköt gudomligt och var trevlig i största allmänhet. Men fick gå vidare pga att det inte går att få dit en ljuddämpare utan att förstöra idén med hela bössan...
   Får återkomma till vindkraften i ett längre inlägg framigenom. Ibland funkar det och ibland inte. Och tack för info om Tyra.

   Radera