Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 15 november 2012

Lågt Guillou, lågt

Läste om Guillous journalistik i Aftonbladet. För att vara en journalist med till synes hög svansföring och stort politiskt patos ljuger han lite väl mycket, eller vad säger ni om detta som jag lånar från Aftonbladetartikeln:
I sviterna av det brutala trippelmordet på två poliser och en ordningsvakt i Stockholmsförorten Handen 1967 bestämde sig Jan Guillou och hans kollega på FIB/Aktuellt, Arne Lemberg, för att skildra den utbredda illegala vapenhandeln genom att köpa en k-pist på svarta marknaden.
I reportaget framställdes det som att Guillou och Lemberg ägnat sig åt ett långt wallraffande bland kriminella.
Så här löd texten i FIB/Aktuellt:
”I fyra dagar levde FiB/Aktuellts reportrar Arne Lemberg och Jan Guillou i Stockholms undre värld. De skulle efter trippelmordet i Handen undersöka hur lätt man kan skaffa vapen på illegal väg. Deras resultat chockar.”

Hittade på allt på krogen

Men i kvällens program berättar Jan Guillou att historien till stora delar diktades ihop på krogen.
– Vi satt på Tennstopet under skrik och skratt. Vi tog tre dagar på oss innan vi låtsades ha lyckats med projektet. K-pisten låg hela tiden inlåst på redaktionen. Vi hade köpt den på Plattan, sedan förlade vi köpet till Mariatorget av trovärdighetsskäl, säger han till Aftonbladet.
Enligt Guillou är ungefär hälften i reportaget påhittat.
Kan man sätta någon som helst tilltro till något Guillou sagt eller skrivit efter detta? Hur skall man veta om det han skriver eller säger är sant?

Hur som helst, jag blir inte förvånad, det förstärker bara min tidigare tveksamma bild av Guillou.

Vill du läsa fler kritiska åsikter som Älgflugornas Herre har på JG så se här, här och här.

2 kommentarer:

  1. Läs hans bok om sin tid som journalist, som jag inte kommer ihåg vad den heter, så ser du att detta är inget nytt. Tycker tvärtom att det stärker honom.

    Ett av de gyllene styckena i boken är när de vill få tillåtelse att avslöja något viktigt och chefredaktören eller liknande tar ett snack med dem: Om alla offentliga/tidningar började granska varandra, hur skulle det sluta?

    Ett annat gyllene stycke är när de fejkar en raggarträff.

    Läs den men kom ihåg att det är en roman!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I ärlighetens namn gitter jag inte läsa hans bok....

      Radera