Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 16 november 2012

Jaktvapen en fråga om dina egna val del 3

Ett inlägg av min eminente gästskribent Chris:


På begäran av bloggens ägare inleder jag med att skriva lite om tryckets betydelse för ett vapen, i detta fall underförstått kulvapen då det är ämnet för inläggen. Med ett kulvapen har man som brukare tre delar där man interagerar med vapnet i skottet, av dessa är det enbart en där interaktionen är aktiv, det är avtrycket.
Här kan fortsättas med att ange en paradox, ju bättre och mer van man blir som skytt, ju mer kapacitet har man att hantera ett dåligt trycke, det är i min mening ett absolut krav att trycket på en nybörjares vapen eller en ovan skytt är gott eller till och med mycket bra.

Med det avser jag att beskriva att trycket skall vara lagom hårt, rent utan hak eller släp, tänk att det inte får kännas ”grusigt” och att det är konsekvent varje gång. Till det drevjaktsvapen jag aviserade om tidigare kom jag efter lite eftertanke att köpa ett Jewell tryck från USA. I praktiken fyllde de krav jag ställde på mitt trycke, ställbart, kort, rent och garanterat repeterbart. Det är viktigt för att känslan skall vara exakt lika vid varje avfyrning

Om du som ny med vapen eller som ovan skytt har ett vapen där trycket kan justeras, se efter i manualen eller sök fram svaret på nätet och det inte motsvarar min beskrivning, eller där du inte är nöjd med känslan så uppmanar jag dig att få det justerat eller företa justeringen själv.  Många vapen är enkla att justera på egen hand och jag anser att det är en god investering i tid eller pengar att utforska.

Trycket på min Remington är i dagsläget väl lätt, runt 700 gram och jag har för avsikt att byta till en styvare fjäder som ger en avtryckarvikt om 1100 gram, det är en vikt jag anser vara lagom för ett jakttryck.

Ett bra trycke underlättar bra skott. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar