Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 31 augusti 2012

Lästips fredag kväll

Jag tänkte såhär på fredagkvällen, lagom till de rörliga gammalmedianyheterna, passa på att tipsa om ytterligare en läsvärd blogpost signerad Dag Lindgren, professor emeritus i genetik. Dag driver en intressant linje/åsikt vad gäller vår svenska vargförvaltning som, med förankring i genetiska resonemang kring populationer, innebär att det är genetiskt försvarbart att jaga varg i sverige. Inte minst som vargens genetiska status ser ut just nu. Genom vargjakt kommer framtida invandrade vargars genetiska tillskott till stammen bli större än vad den blir med stammens nuvarande (eller större) storlek.

Det intressanta i sammanhanget är att Dag, som fristående expert, hamnar i ett slags limbo:

Hans resonemang uppskattas av de som vill ha en liten vargstam men när han anger en siffra för en lämplig storlek på den svenska vargstammen eller när han bemöter det han betraktar som missuppfattningar (tänkte skriva myter, men det är ett lite starkt ord) möter han stark kritik.

Från den sida som vill ha en stor vargstam avfärdas han ofta som en ickeexpert eftersom hans genetiska forskning inte berört just varg. Men det blir lite bakvänt eftersom de grundläggande resonemangen och teorierna torde vara allmängiltiga.

Det jag tycker mig se i detta är hur extremt polariserad frågan kring vargens förvaltning har blivit. Från alla håll ses man som en paria om man inte har till 100% samma åsikt. Vilket inte minst mer kommunikativt inriktade personer bland de som vill ha en stor vargpopulation vittnar om.

Så mitt tips, en fredag som denna när mörkret faller på, är att gå in på någon av Dags två bloggar. Läs och förkovra er, där finns många läsvärda resonemang och tankar.

Bloggarna är:
Varg - mycket genetik
samt
Vargförvaltning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar