Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 30 maj 2012

Vargens minsta livskraftiga population skall definieras

Saxat ur ATL:
Hur många vargar, björnar, järvar och lodjur ska finnas i Sverige? Naturvårdsverket får nu i uppdrag att göra sårbarhetsanalyser för att ta fram uppgifter kring den minsta livskraftiga populationen för varg, björn, järv och lo i Sverige.
Uppdraget hänger ihop med förvaltningsplanen av arterna där myndigheten bland annat samlat in åsikter om vargen på sin hemsida.

Sårbarhetsanalyser

För att kunna bestämma vad gynnsam bevarandestatus är tittar man på en arts minsta livskraftiga population. Det gör forskarna genom sårbarhetsanalyser, en datamodell som bedömer risken för en arts utdöende.
– När det gäller varg ska det bli klart i sommar så att vi kan använda de här siffrorna när vi förhandlar med kommissionen, säger miljöminister Lena Ek (C) till ATL.nu.
Förhandlingen rör den nationella beslutanderätten som varit hotad sedan Sverige hamnat i bråk med EU-kommissionen på grund av rovdjurspolitiken.
– Det är inte förrän vi är överens om de här frågorna som man kan stänga domstolsärendet. Vi vill hantera frågan så att vi gör det som krävs i den europeiska regleringen, och det vill vi göra så att vi kan ha en nationell rovdjurspolitik och ta de här besluten själva i Sverige, säger Lena Ek.

Fyra spår

Enligt Lena Ek arbetar regeringen på fyra spår. Det ena är rovdjursutredningen som presenterades i våras, det andra är Naturvårdsverkets förvaltningsplan. Det tredje och fjärde är vargkommittén och arbetet med att ta fram underlag till budgetförhandlingarna kring ersättningsnivåer.
I rovdjursutredningen som presenterades i år slogs det fast att gynnsam bevarandestatus för björn var 1 800 djur och för varg 450. Tror ni att ni får fram något annat?
– Naturvårdsverket har uppdraget och de kommer att jobba med de olika forskningsgrupperingar som jobbar med de här frågorna.
Ska jag tolka det som att rovdjursutredaren uttalande inte stämmer?
– Nja, det kan man väl inte säga heller. Det har ju varit en del diskussioner om den delen av utredningen och nu tycker vi att det är bra att vi gör en fördjupad analys på det här området.
Hur många vargar ska vi ha i Sverige tycker du?
– Det måste bestämmas på vetenskaplig grund, säger Lena Ek och hänvisar till att frågan bereds i regeringen.
Uppdraget om minsta livskraftiga population ska vara klart för varg den 2 juli i år och 15 januari 2013 för björn, järv och lo. Uppgifterna ska även rapporteras nästa år enligt EU:s habitatdirektiv.
 Personligen hoppas jag att man involverar Dag Lindgren, professor emeritus i skogsgenetik, som expert.

1 kommentar:

  1. Tack för förtroendet, men det skulle räcka med att "man" läste min vargblogg. Regeringens uppdrag i detta ärende passar förresten ganska bra in i vad som står på bloggen och jag skall sluta att kritisera regeringen åtminstone tills jag läst var man hamnar i början på juli.

    SvaraRadera