Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 25 januari 2012

Var skall miljöarbetet investeras?

I LT kunde man härom dagen läsa en intressant insändare som i princip ansåg att stora delar av miljörörelsen silar mygg och sväljer kameler. Poängen var all den energi och debattengagemang som läggs på de stora rovdjuren när det finns större, globala problem att bearbeta. Inte minst vår överkonsumtion, jag lånar nu debattörens ord:
Redan 1987 noterade New Economics Foundation att världen den 19 december det året konsumerat mer än jorden förmår att producera. År 2011 korsade kurvorna varandra redan den 27 september. Overshoot day inträffar tidigare för varje år som går. Vi är inne i en spiral som inte går att hejda.
För vem framstår import av biff från Brasilien, lammstek från New Zeeland och skeppning av ishavsfångad fisk till ostasien för filéande när varje vargpar i Sverige konsumerar 75.000 portioner älgkött motiverad? Det är lite svårt att förklara på ett pedagogiskt sätt för ett barn som oroas över jordens framtid. Samtidigt blir detta effekten av det miljölobbyarbete som får störst utrymme i media. Sett i detta perspektiv blir Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund genom praktisk handling miljögynnande organisationer.

Förvisso finns det miljöproblem med jakten, t.ex. blyammunition, men all forskning visar att bly i fast form är betydligt mindre farligt för miljön än t.ex. de blyföroreningar som spreds i samband med att bensinen var blyad. Därmed inte sagt att det skulle vara bra att konsumera bly, men det har med magens pH värde att göra.

Som vanligt kan man strunta i att läsa kommentarerna till debattartikeln, de är sällan speciellt nyanserade och konstruktiva.

2 kommentarer:

  1. Problemet med att utrota alla andra arter förutom människan är att vi i grund och botten är beroende av de andra arterna. Allt hänger liksom ihop, även om det kan vara svårt att förstå när man bara tittar ut i skogen några veckor per år för att stilla sitt pangbehov.

    De kulturer som levt hållbart på den här planeten har haft en oerhörd respekt och vördnad inför de stora rovdjuren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, här var en kommentar full av fördomar. En person som uppenbarligen inte känner till vad viltvård innebär. En person som inte vet att genomsnittsjägaren gärna delar klövviltet med rovvilt, bara mängden rovvilt begränsas så att en meningsfull jakt fortfarande kan bedrivas. En person som tror att jakt bara handlar om "ett skjutbehov". En person som inte känner till att genomsnittsjägaren i sverige ägnar 25 dagar per år i skogen. Ungefär så många dagar som de flesta kan ta ut som semester.

      Sedan tror personen på myter också. Visst har de forna kulturerna runt om i världen haft respekt och vördnad för de stora rovdjuren men det har aldrig hindrat dem från att döda rovdjuren när dessa konkurrerat med människans intressen, eller för initiationsriter eller för att det gjort dem till hjältar i stammen. Den gode vilden är blott en myt från Rosseas tid, inget som den moderna antropologin eller arkeologin på något plan kan verifiera.

      Radera