Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 16 november 2011

Framtida skyddsjakt på varg

Jakt och jägare presenterade nyligen en intressant artikel om vad en juridisk läsning av EUs art och habitatdirektiv innebär i fråga om skyddsjakt på varg. Inledningsvis två citat från Janez Potocniks svarsbrev till Carlgren/Erlandsson från tidigare i höstas:
”Direktivet ger till exempel medlemsstaterna all den flexibilitet som de behöver för att förvalta sina stora rovdjursbestånd med beaktande av lokala sociala och ekonomiska villkor.”
Vidare:
”åtgärder som vidtas i enlighet med detta direktiv skall ta hänsyn till ekonomiska, sociala och kulturella behov och till regionala och lokala särdrag”
Vad detta innebär har advokatfirman Falkenborn utrett i en 19 sidor lång promemoria till Naturvårdsverket. Men när naturvårdsverket nu presenterar sina förslag kring vad som gäller för skyddsjakt på varg så tror jag inte att någon förstår ett skvatt. För tolkningarna av vad man säger går starkt isär:
SvD: utökad skyddsjakt på varg
Svensk Jakt: ingen utökad skyddsjakt på varg

Jag lånar Daniel Lignés sammanfattning av det hela från Jägareförbundets blogg:

Jag trodde faktiskt inte det var möjligt att röra till det ännu mer i rovdjursfrågan och därmed öppna för ännu mer godtyckligt tjänstemannastyre på Naturvårdsverk och Länsstyrelser. Jag hade fel. Det blev faktiskt rejält mycket oklarare och därmed sämre för både förvaltningen och rovdjuren med detta förslag. Det tror jag alla är överens om, oavsett vad man tycker om vargen.

Ska det vara så förbannat svårt att förstå att man måste bestämma sig och vara tydliga?

2 kommentarer:

  1. Egentligen hade jag tänkt att detta skulle blivit ett längre inlägg publicerat om ett par dagar. Då i form av en djupläsning av advokatfirmans kommentar på regelverket. Men nu blev det inte så eftersom det nya regelverket basunerades ut ungefär samtidigt. Det fick bli en halvmessyr istället. Om än aktuell sådan.

    SvaraRadera
  2. Det som sker nu är inte särskilt svårt att förstå. Göran Persson gjorde upp med Mp i syfte att behålla makten. Betalningen var "En sammanhållen rovdjurspolitik" som blev lag 2001. I och med denna lag lagfästes att Sverige skall ha en långsiktigt livskraftig vargstam om minst 5000 vargar, därtill skall denna vargstam beredas tillräckligt livsutrymme inom landet. De borgerliga partierna blev grundligt lurade att rösta för denna proposition vilket är en skam som de nu får betala för.

    SvaraRadera