Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 20 juli 2011

rötmånadsslakt

wikipedia kan man läsa:
Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan för en månadslång period i slutet av juli och början av augusti. Rötmånaden inleds enligt nutida svensk tradition i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22, 23 eller 24 juli och pågår till 22, 23 eller 24 augusti.
Jag brukar försöka undvika att slakta eller jaga under den perioden. Mja. Undvika att jaga är nog lite för mycket sagt eftersom jaktåret i princip startar på allvar i mitten av augusti i och med att råbockarna blir lovliga.... Däremot försöker jag undvika att slakta något. Men det finns ett par situationer som är undantagna. Dessa är:

1/ djur som på något vis skadat sig och behöver avlivas, men där skadan är av en sådan art att köttet fortfarande är tjänligt. T.ex. vid benbrott.

2/ djur som rymt upprepade gånger. Jag anser att ett djur av misstag kan slinka förbi ett staket en gång. Men sker det en andra gång så sorteras djuret ut genom slakt. Jag tillåter inte rymningar och har med hjälp av detta urvalskriterium fått till en väldigt stationär flock djur.

Idag genomförde jag en slakt av ett bagglamm utifrån kriterium 2. Sedan jag senast genomförde en rötmånadsslakt har jag skaffat en ventilerad viltkyl och en mörningstimer. Så jag kan passa mörningsprocessen bättre nu än tidigare, jag kan även hålla högre hygienisk standard.

Så det hela skall nog gå bra.

2 kommentarer:

  1. Du verkar ha en del erfarenhet, så en fråga kanske kommer till pass:)

    Hur skulle du hantera en skjuten bock i augusti-värmen? Vänta med att passa den tills man kommer till slaktboden och där passa och hänga in i kyla direkt?

    SvaraRadera
  2. Pontus, det beror på träffen. Är det en ren träff i hjärt/lungtrakten så skulle jag ta hem djuret först. Ja, om det inte är så långt då. Samtidigt vill man ju inte att djuret skall behöva ligga för länge outaget. I fjor gick en skjuten bock undan för mig på andra pürchdagen. Det blev ett dödsök, för den låg inne under en gran i skogen invid skottplatsen. Men då var den redan en timme gammal så den gången valde jag att ta ur den direkt. Kanske kan det vara idé att plocka med en viltsäck och frakta djuret i den så man åtminstone slipper flugorna...

    Med andra ord en svår fråga där svaret varierar lite beroende på omständigheterna. Men jag brukar om möjligt försöka plocka hem djuret först och sedan ta ur det. Men som sagt, man får göra bedömningen från fall till fall. Det är t.ex. inte roligt att bära ett outtaget djur flera km medan ett uttaget djur kan vara acceptabelt att bära långt...

    SvaraRadera