Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 21 juli 2011

Nytt vapen


Igår kom licensen till mitt nya gevär. En Hva 1900 i kalibern 30-06. Klassiskt vapen med andra ord. Men just detta exemplar är rätt speciellt. Det är ett kustomvapen. Låt oss betrakta några detaljer:


Det sitter ett Apel vridmontage på bössan. Trevligt. Då kan jag någon gång i framtiden komplettera med en annan tub. Eller kanske ett rödpunktsikte.


Koleven är inte standard. Det är en specialkolv med mycket hög kolvkam. Uppenbarligen gjord för sikten med stora linser, som mitt S&B 4-16x50. Trycket är för övrigt mycket fint.


Pipan är grov. Borgar för potentiellt hög träffsäkerhet då vibrationerna i pipan minskar, vikten ökar etc. Kikar man fram på pipan ser man en lite speciell men mycket fin kröning. Därtill kan nämnas att bössan är nogsamt plastbäddad.

Vem ligger då bakom detta fina bössbygge? Signaturen ger en vink. Alb 01 står det. Borde betyda Thomas Albrektsson och år 2001. Albrektsson jobbade tidigare som smed på Norma men är sedan några år i egen regi. Dock med samma adress som Norma. Hans firma heter nu Albrektssons Vapenverkstad.

Med lite tur kommer jag ut i kväll och får möjlighet att skjuta in skönheten. Samt skjuta några löp på älgbanan.

3 kommentarer:

  1. Den ser ju riktigt nice ut ju. Har själv haften en 1900 som pappa har fått ta över. Den slog något enormt i axeln när man sköt. Bör nog hjälpa om man byter bakkappa på den eller vad tror du-?

    SvaraRadera
  2. Vilken pärla! Hoppas det är en tätskjutare!

    SvaraRadera
  3. @Swixs, den är najs. Men du får väl se den någon gång i framtiden kan man tro. Kanske läge att träffas på Idala älgbana? En ny bakkappa är väl aldrig fel, djäklar vilken skillnad det kan bli.

    @Skogswilden, den har allt potential. Men jag behöver en bra skjutbänk för att prova vapnet ordentligt. Trivdes inte alls med utrustningen där jag sköt in den. Sedan behöver jag skjuta med proppar istället för kåpor. Nu tjongar den höga kolvkammen i kåporna så man blir lätt förvirrad när man repeterar.

    SvaraRadera