Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 6 juni 2011

Grilla kött

Att gilla kött över en kolbädd tycker jag är bland det godaste som finns. Köttet skall helst vara marinerat. En viktig sak när man grillar är att kolet skall vara varmt nog. En annan är att inte hålla på att vända köttbitarna i tid och otid.

Man lägger köttbitarna på ett lågt ställt galler över het kolbädd. Låter dem ligga där en sisådär 15 sekunder för att köttet skall hinna sluta sig sedan höjer man gallret ett eller ett par steg beroende på hur varmt kolet är. Sedan väntar man. I samma ögonblick som den första bloddroppen tränger upp på ovansidan av köttet är det dags att vända. Sedan låter man bitarna ligga på tills de fått fin färg.

En annan sak som jag tycker är viktig är att inte salta på rått kött. Det drar bara ut en massa god köttsaft. Saltar gör man först när köttet ligger på tallriken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar