Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 31 maj 2011

Rävens dvärgbandmask även i Dalarna



Igår kom budet att SVA funnit rävens dvärgbandmask i en räv skjuten i Dalarna. Närmare bestämt är det området mellan Borlänge och Gagneff som är aktuellt. Detta innebär att vi har en spridning som täcker såväl väst- som mellansverige. Det som känns lite märkligt är väl att man inte påträffat någon i skåne ännu så länge.

Smittrisken är högst för dem som har hundar (och katter) i områden med dvärgbandmask. Enligt vad jag läste i förra numret av Svensk Jakt verkar folk som är aktiva i skog och mark ha en högre risk än övriga. Att smittan skulle spridas med bär och svamp är fullt möjligt men inte speciellt sannolikt om man får tro det som sägs av experterna idag. För tre månader sedan var det dcok jättefarligt, så vi får väl se vad som sägs om ett par år när läget normaliserats och vi har en bättre koll på spridningen. För i dagsläget ligger smittofrekvensen bland rävarna på någon, max ett par, promille av den totala stammen (om resultaten från SVA kan betraktas som allmängiltiga vill säga).

Här följder hela pressmeddelandet från SVA:

2011-05-30
SVA har vid analyser idag funnit en räv från Dalarna smittad med rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis. Jordbruksverket och SVA rekommenderar att hundar som ätit sork eller mus i Borlänge och Gagnef avmaskas med prasikvantel.


Räven, en vuxen hona, sköts i januari i år cirka fyra km sydväst om Borlänge. Räven har sänts in till SVA inom ramen för det nationella övervakningsprogrammet för rävens dvärgbandmask som SVA bedriver med stöd från Jordbruksverket och Naturvårdsverket.


Sedan det första fallet av rävens dvärgbandmask hittades i februari, har SVA arbetat intensivt med att analysera rävar från hela landet som skickats in av jägare. Två fall har tidigare hittats i Västra Götaland och ett fall i Södermanland.


– Den jägare som skickat in det smittade djuret har sänt in fler rävar från samma område, inget av dem bar på smittan.

– SVA fokuserar nu på att analysera de återstående knappt 500 rävar som sänts in för analys av rävens dvärgbandmask i år, förklarar Erik Ågren, veterinär och chef vid SVA:s sektion för vilt. Resultaten av dem förväntar vi bli klara med inom ett par veckor.


För att minska risken att smittan sprids ytterligare, uppmanar Jordbruksverket och SVA ägare till hundar som ätit sork eller mus i kommunerna Borlänge och Gagnef att avmaska sina hundar med prasikvantel mot dvärgbandmask. Denna rekommendation gäller sedan tidigare Katrineholm, Vingåker, Finspång, Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.


Jordbruksverket har tillsammans med Socialstyrelsen ett uppdrag från regeringen att utreda vad som kan behöva göras för att skydda folkhälsan.

För mer information kontakta:
Erik Ågren, veterinär, Tel 018-67 42 78

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar