För några dagar sedan aviserades att det redan i vår blir aktuellt att sätta ut valpar efter djurparksvargar i vilda varglyor. Men nu protesterar svenska djurparksföreningen. Varför kan man fråga sig? Ligger det inte ett allmänt intresse i att den genetiska basen i den svenska vargstammen stärks? I dagsläget är problemet akut, att ha en stam vargar om sisådär 250 individer vilka alla stammar från 3 (5) ursprungsdjur förstår väl vem som helst är helt olämpligt. Det vet åtminstone alla vi som sysslar med praktisk avel. För egen del får och höns.
Några hinder som svenska djurparksföreningen lyfter fram är:
1/ man har inte blivit tillfrågad tidigare. (Förvånande, man svarade trots allt på en remiss i frågan från Naturvårdsverket i höstas)
2/ djurparksvargarna föder sina valpar senare än sina vilda släktingar vilken försvårar utplanteringen. (Detta angavs för övrigt i ovan nämnda remiss)
Personligen misstänker jag att man inte vill missa vargvalparnas publikdragande effekt i djurparkerna. Vilken djurpark använder INTE djurungar som publikmagneter? Och vilken park med vargar skulle INTE använda just vargvalpar ett år som detta?
Att valparna sedan sannolikt inte kommer att kunna omplaceras utan avlivas efter sommarsäsongen, precis som majoriteten djur som föds i våra djurparker, är en annan femma.
Ett möte är i alla fall inplanerat mellan Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Svenska Djurparksföreningen. Så förhoppningsvis förstärks stammen redan i vår. Vi har ju svårt att få ner vargar genom renbetesmarkerna, alla genetiskt värdefulla djur som tar den traden fälls ju i samband med skyddsjakt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar