Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 27 januari 2011

Slaktkniv


Jag har periodvis roat mig med lite knivsmide. Resultaten varierar naturligtvis, jag har oftast lagt större vikt vid bruksegenskaper än utseende.

På bilderna nedan har vi en slaktkniv som jag smidde när jag gick "smida verktyg" på Bäckedals fhs i Sveg för snart 10 år sedan. Det blev mycket smide den perioden. Jag stod i smedjan först 8.30-16 i samband med undervisning, sedan oftast ett eget kvällspass med inriktning på knivsmide. Lätt 12 timmar per dag. + helger likaså. Tror jag fick ihop ett 50-tal blad utöver de obligatoriska verktygen (stämjärn, hyvlar, specialknivar, yxor etc) i kursen under de 5 eller 6 veckor kursen pågick. Kniven nedan är som sagt en slaktkniv. Den är helt i kolstål och den första och enda kniv jag tillverkat som har en genomgående sticktånge. Tången är nitad mellan buffelhornet och älghornet. Nitningen blev rätt kass så jag klämde dit en bit älghorn ytterst. Den stiftade jag fast.

Eftersom det är en slaktkniv var tanken att den i alla situationer skall ha ett bra grepp, därför valde jag att göra handtaget i näver. Den andra bilden föreställer mitt märke, LH, ganska stiliserat. Och den som känner mig vet att jag heter Leif i förnamn med H i efternamn -> LH

Kniven är inte jättegrann men väldigt bra till sitt syfte. Den tämligen svängda eggen ger en bra skärande effekt i d flesta vinklar. Greppet är bra. Eggen är ganska hårt härdad, så man får vara lite försiktig vid ben, å andra sidan håller den skärpan väldigt bra när man styckar. Alltså en kniv avsedd att brukas, och som sådan är jag är nöjd med den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar