Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 8 januari 2011

Kött, jakt och protein

I dagens GP fanns en intressant artikel under konsumentdelen. Den handlade om världskonsumtionen av protein, vilket i de flesta sammanhang sammanfaller med konsumtionen av kött. Det slås, helt riktigt fast, att västvärlden äter på tok för mycket kött för att konsumtionen skall vara långsiktigt hållbar. Svensken äter i genomsnitt 85 kg kött per år. Väldigt mycket av detta importeras, faktiskt så mycket som: 60% av lammköttet, 48% av nötköttet, 40% av kycklingköttet, 28% av grisköttet. Självförsörjningsgraden på det kött vi konsumerar ligger inte på mer än 58% sammantaget. I det läget skall vi jägare vara nöjda. De flesta aktiva jägare äter primärt eget kött, ofta lokalt producerat och så länge det inte rör sig om djur som utfodrats i allt för stor utsträckning är köttet i princip 100% ekologiskt! Vildsvin som åtlats eller utfodrats med majs, som är i princip omöjligt att odla ekologiskt, kan knappast klassas som ekologiskt kött. Det man i artikeln missar är att nästan 4% av det kött som konsumeras i Sverige är viltkött.

Så för att summera det hela, att jaga för köttets skull är att:
  • tänka ekologiskt
  • agera lokalt
  • värna om den globala rättvisan
  • minska CO2 avtrycket vid köttproduktion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar