Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 20 maj 2019

Skyddsjakt - vildsvin

I fredags tog vi ett för oss nytt grepp på grisjakten. Vi har inte haft vildsvin så länge och vi har ingen jättestam så vi provar oss fortfarande fram i våra försök att förvalta och jaga. Personligen har jag hittat en modell för ensamjakt som fungerar för mig men vi har ingen fungeradne organisation för hur vi jagar tillsammans, hur vi väljer rätt pass och inte bara de gamla vanliga älgpassen. 

Hur som helst, i fredag hade jag bjudit in jaktlaget till skyddsjakt. Jag hade helt enkelt rekat området och valt ut ett dussin lämpliga pass vid olika vallar och nysådder. 

Vi var totalt 8 som slöt upp i regnet. Dagen var vald för fullmånens skull så regnet var ett bakslag.
Vi satte oss och runt 21.30, dvs ungefär vid solnedgång, dök det upp en galt hos Jan-Inge som förvaltade läget väl. Han studerade grisen ett par  minuter för att konstatera att den var ensam, därefter skjöt han. Galten föll ihop på plats för att efter något 10-tal sekunder resa sig och rusa ungefär 100 m innan den säckade ihop igen. Skottet satt lite lågt och långt bak, så det var levern som träffades. Förvisso dödligt men en träff i hjärta/lungor verkar snabbare.


När det blev helt mörkt bröt vi och några av oss tog hand om svinet. Sådant är betydligt trevligare i goda vänners lag än på egen hand.

Galten hade en bruten bete och en slaktvikt på 58 kg, dvs lite drygt 110 kg levande. Så nu blir det snart en laddning fint grillkött till deltagarna.


Efter jakten har flera av deltagarna kontaktat mej och frågat när vi skall ut igen. Det är ett bra betyg på att jag gjorde rätt. 

1 kommentar:

  1. Riktigt kul och bra initiativ! Det är självklart effektivare om fler intressanta pass besätts samtidigt.. Bra med snabbt resultat också för det är inte många som orkar sitta de timmar som ibland krävs...

    SvaraRadera