Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 21 mars 2018

Konspirationsteoretikerna dregglar - om den genetiskt viktiga vargen i Bohuslän

Igår släpptes nyheten om att en genetiskt viktig varg identifierats via DNA analys av spillining i Bohuslän. Jag visste att något var på gång, det hade jag förstått på länsstyrelsens personal i området men exakt vad och vilken bomb det skulle vara hade jag ingen aning om. Länsstyrelsen skriver själva såhär i ett pressmeddelande:
Naturvårdsverket går idag ut med nyheten om att vi sedan januari i år har kännedom om en genetiskt viktig varg i länet. Länsstyrelsen har samlat in och analyserat DNA-prov som vid analys visar att det är en varghane efter en okänd tik med finskt-ryskt ursprung.

​Varghanen är troligen född under förra året. Om den lyckas para sig inom den skandinaviska populationen kan gener föras in i vargstammen som är viktiga för att minska inaveln.
Länsstyrelsen Västra Götaland har, parallellt med den ordinarie rovdjursinventeringen, under vintern samarbetat med Svenska Jägareförbundet och övrig allmänhet i en extra insamling av vargspillning. Två av de vargar som har hittats i länet finns i Svartedalen. En av dessa har konstaterats vara genetiskt värdefull medan den andra är den förstnämndes far. Modern, revirets tik, har inte hittats vare sig genom spårning eller genom spillningsinventeringen.
– Vi har tidigare, redan 2016, hittat revirets far i området men har inte kunnat konstatera föryngring förrän nu. Länsstyrelsen har ett gott samarbete med den lokala jaktvårdskretsen samt med en mängd personer ur allmänheten som har bidragit med värdefulla bilder på vargar i området. Vi tackar för detta och hoppas att det goda samarbetet kan fortsätta, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen Västra Götaland.
Alla jakttidningar har återpublicerat pressmeddelandet i referatform och några har följt upp det med intervjuer och resonemang. På FB stormar det i diskussionstrådarna, några exempel från vargnegativa grupper:
-Fy f-n vilken dålig förklaring. Uppenbart att det är inplanterat ”avelsmaterial”

-Kommer från en djurpark nära dig

-Vem har stått för transporten av den här då.?????

-Den har åkt bil till Sverige
Ja, ni känner igen tugget. Vi har sett det i snart 40 år, sedan de första vargarna åter konstaterades i Värmland. Oftast med hänvisning till Projekt varg. Det må vara hur det vill med det men i detta fall köper jag inte några sådana konspirationsteorier. Området i södra Bohuslän där vargarna går är nämligen en återvändsgränd som i princip inga vargar lämnat levande. Det räcker att titta på kartan så förstår man, men kartor tittar man såklart inte på om man vill se konspirationer:

Kartan ovan är ett skärmklipp från rovobs där jag plockat fram vargobsar i en mindre del av Västra Götaland perioden 2018-01-01 till 2018-03-21. Den gula markeringen är en grov markering som visar var den genetiskt viktiga hanen rör sig tillsammans med det som antagligen är hans far. Den röda linjen visar Göta Älv som i höjd med Kungälv delar sig och fortsätter i Nordre Älv norr om Hisingen. Ytterst få vargar har passerat den röda linjen genom tiderna. Visst finns det ett par broar men man kan i princip säga att den röda linjen är ett vandringshinder. Vargar som vandrar norrifrån och ner genom Dalsland måste svänga öster ut i höjd med Vänersborg och Trollhättan för att på ett smidit sätt ta sig över Göta Älv, den vägen har jag markerat med en blå pil. Så är den geografiska förutsättningen och om man då tänker logiskt så är det aktuella området extremt dåligt för utplantering av varg, där finns helt enkelt inga framtidsförutsättningar även om där finns bytesdjur att hålla en mindre vargflock. Det är helt enkelt en geografisk blindtarm, eller en genetisk blindtarm för en F1-varg. Därför är allt snackk om att denna varg skulle vara utplanterad nonsens.

Men vad är det då för varg?
Den frågan har jag inget svar på, däremot visar vargen att vi har fler och faktiskt helt andra vargar i Sverige än vi trodde oss känna till. Vilket är intressant och viktigt för framtida förvaltning. Det visar också betydelsen av DNA-inventering av vargarna. Slutligen så visar denna varg, i kombination med hybriderna som upptäcktes i fjor, att myndigheterna är öppna med vad de vet om våra vargar. Givetvis släpper de inte all information direkt, men vem släpper obearbetat arbetsmaterial / rådata hur som helst?

Avslutningsvis kan vi konstatera att en del vargvärnare inte är intresserade av att veta hur många vargar det finns i Sverige, några kommentarer från Rovdjursföreningens FB-sida:
-Utbildning i hur man samlar in är inte så betungande. Fick instruktioner om att plocka upp med vanlig hundpåse och lämna in med kontaktuppgifter till antingen jägare eller LST.. och man får 100 kr för det. Det jag ogillar är att lämna koordinater m.m. i jägarnas händer. Då mörkar jag hellre.. 
-Jag slutade helt samla in spillning när jag upptäckte att lst personal är med i att ansöka om skyddsjakter och är med som jaktledare..
Vilket åter igen visar att vi utan jägarkårens frivilliga insatser så skulle vi ha mycket liten kunskap om viltet i Sverige i allmänhet och vargar i synnerhet.

1 kommentar:

  1. Jag följer debatten i diverse grupper på facebook, både bland, för och emot varg.

    Det här fyndet är ju så roligt eftersom det är en dålig nyhet för värnare i ett av två avseenden, precis som du beskriver. Antingen är den ditfraktad (håller med dig om att det är minst sannolikt) eller så har vi många fler vargar som vi inte vet något om. Detta är hårdsmält för många värnare som argumenterar att varstammen håller på att raderas ut av hänsynslösa jägare i maskopi med länsstyrelse osv. Särskilt SRF argumenterar ju för att vi har endast 257 vargar i landet nu (aktuella DNA-inventerade vargar minus kända dödsfall). Då passar inte en sådan här individ in. På SRF's facebooksida är det många tongivande och aktiva namn som argumenterar emot att rapportera in obsar och dna i någon slags konspirationsteori att de ska bli tjuvskjutna eller utsatta för jakt då.

    Tråkigt att den hamnade i sådan återvändsgränd. Vi får väl hoppas att det blivit fler ungar som gått någon annan stans, så även den okända modern.

    SvaraRadera