Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 6 mars 2018

Jaktbrott, ett par aktuella fall

Nåddes av uppgifter om två exempel på jaktbrott nu under förmiddagen. Till skillnad mot vad gemene man tycks tro så rör det sig inte om jakt på stora rovdjur utan om jakt på matvilt vilket jag är helt övertygad om är oändligt mycket vanligare än tjuvjakt på varg, björn, lo eller järv.

Det första gällde en far med sin 16 åriga son (med färsk jägarexamen) som sköt en tjäderhöna från en bil. Det hela dokumenterades av en uppmärksam same med mobiltelefon. Bilderna från telefonen avgjorde i rätten. Det hela skedde vis Rätingsvallen i Tännäs. Av allt att dömma kommer de från Norge. Mannen dömdes till dagsböter om totalt 17.400 kr, sonen dömdes till 1500 kr i böter.

Det andra fallet är ännu mer frapperande och gäller fyra jaktelever från Öknaskolan. Personerna är mellan 17 och 20 år, två av dem har gått klart på Öknaskolan, en är kvar och en har hoppat av. Personerna döms för grovt jaktbrott då de skjutit såväl vildsvin som hare på annans jaktmark, dessutom skedde det från bil.

Personligen anser jag att det andra fallet är det grövre av dem inte minst som det gäller personer som borde vara bland de främsta i landet jaktetiskt sett. De får en jaktlig utbildning som är få förunnade. Vad gäller de förmodat norska tjuvjägarna så tycker jag att man lite för ofta (exempel, exempel, exempel) nås av uppgifter om just norska fågeljägare som tar lite för lätt på vilka jaktområden man får jaga på och vilka man inte får jaga på.

Självklart är ingen tjuvjakt ok.

2 kommentarer:

  1. Hur svårt är det att få tillfälle att jaga vildsvin? Att göra det utan att drunkna i griskött borde vara den större utmaningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Och ännu lättare borde det vara om man går på ett jaktgymnasium.

      Radera