Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 6 februari 2018

Test: 7 eldstål


 Eldstål är bra grejer när man skall starta en eld. Det tar lite svårare att lära sig att bemästra än tändstickor men när man väl kan det så har det fördelar jäntemot att tända med tändstickor. Jag har under de senaste månaderna provat igenom 7 olika tändstål varav ett finns som djuprecension.
De tändstål jag testat är Engelsson, Biltema (ej med på bild), Hultafors, nonameeldstål med magnesiumblock, Karesuandokniven, Casström samt Firesteel scout.

Eldstålen från Engelsson och Biltema kostar en bra bit under 100 kr och är helt klart sämre än de övriga. De ger relativt få gnistor och är betydligt svårare att få att gnistra. De medföljande skrapverktygen är riktigt usla då de saknar vassa kanter att skrapa med.

Hultafors och Firesteel kostar något över 100 kr, de övriga betydligt med. Samtliga dessa är bra, lätta att få att gnistra ordentligt. Hultafors eldstål är något mjukare än de övriga men är för övrigt väldigt smart konstruerat.

Det är uppenbart att man får vad man betalar för när det kommer till eldstål. De billigaste är klart sämre än medeldyra och dyra. Så skall man satsa på eldstål så lägg på ett par kronor och slipp bli frustrerad.

1 kommentar:

  1. Tack för översikten - precis vad jag letade efter! :-)

    SvaraRadera