Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 9 januari 2018

Åtelpyssel

Under december har jag skjutit två vildsvin på min åtel, båda gyltor i 40 kg klassen. De kom från var sin flock som besökt åteln lite till och från. Sedan jag skjöt dem har jag bara haft en större galt på besök och han stannar sällan längre än någon minut, samt att han kommer på mycket udda tider.

För att få lite drag på åteln framöver så satte jag en majsbomb i helgen. Testade en ny variant....

Jag tog en 5 litersdunk med 2 liter majs, 2 dl socker, 15 g jäst och fyllde med vatten så det var 5 cm kvar till toppen. Dunken ställdes vid ett element och det började givetvis bubbla omedelbart. För att ge lite extra drag åt blandningen så hällde jag i mortlad anis. Vi får se om det får önskad verkan.

På min åtel har jag lite tjärade stubbar och en rulltunna. Det innebär att ingen majs går åt så länge grisarna är borta. När de är på plats så brukar de sysselsätta sig ett par tre timmar med tunnan. Vad gäller majsbomben så finns det två alternativ, antingen spiller jag ut det jästa majset och täcker med sten så inte grävlingar och rådjur tar det eller så hänger jag dunken i en gren strax ovanför marken. Det andra alternativet känns lockande genom att det ger grisarna ytterligare förströelse....

Jag funderar över dagen för i eftermiddag efter jobbet tänkte jag gå ut till åteln med majsbomben.

4 kommentarer:

  1. Ta med ett spett och hugg ett eller flera hål i marken där du kan hälla majsbombens innehåll.. det ger dem jobb i timmar..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markägaren vill inte att jag går på djupet. Tidigare år har jag hällt ut majsbomben på marken och täckt med stenar och stubbar som ändå ligger och dräller. Men jag ville testa en annan variant nu.

      Radera
  2. Hur blev det? På backen eller upphängt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både ock. Hade tillräckligt för att kunna hälla ett par liter på backen och täcka med sten och ändå ha kvar någon lite i dunken som hänger. Men grisarna håller sig fortfarande borta, i december skjöt jag bort en gylta från var och en av flockarna som brukar besöka åteln. Förhoppningen var att majsbomb skulle locka fram dem igen men de har visst fortfarande respekt för åteln...

      Radera