Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 12 december 2017

Uppgradera din gamla lampa

Jag vet att ni är många där ute i stugorna (och lägenheterna) som sitter på gamla kvalitetslampor som bara blivit liggande på grund av att lampteknologin gått så extremt mycket frammåt de senaste 10-15 åren. De gamla lamporna med stora dyra batterier är idag obsoleta när man kan köpa små lampor på 500 lumen som drivs med ett enda CR123 batteri. Men av nostalgiska skäl har min gamla mag-lite ändå alltid hängt kvar under trappan. De senaste 8 åren batterilös.

När jag beställde julklappar från valostore så ramlade jag på en smart grej. Eller ramlade och ramlade, jag hade sett det i ett prylforu tidigare så jag visste att det fanns bara inte var. Det jag hittade var ett konverteringskit som för upp den gamla magliten i 2000-talet. Helt enkelt en liten diod på en sockel som kan ersätta den gamla glödlampan. Bytet var lätt gjort.

Så var det dags att testa. Jag tog lämpan på gårdagskvällens hundpromenad. Kan konstatera att ljuset var bra. Minst lika bra som de nonameeftersökslampor för 299-899 kr som översvämmar den svenska jaktmarknaden. Antagligen hållbarare. Definitivt mer miljömässigt hållbar då det går åt mindre av planetens resurser när man bara byter ut en glödlampa jämfört med att köpa en helt ny lampa med kropp och allt. När jag lyste över ängarna och koncentrerade strålen maximalt var det inga problem att urskilja de enstaka grenarna på träd ungefär 200 m bort.

Om du har en gammal maglite liggande så kan jag varmt rekommendera att du skaffar ett konverteringskit och uppgraderar din maglite till hyfsat modern prestanda. Den jag köpte kostade 289 kr och anges uppnå 200 lumen vilket jag tror stämmer hyfsat bra (betydligt bättre än all no name kinaimport med 4-siffriga lumental). Vill man slå på stort så finns det ett kraftigare konverteringskit som anges komma upp i 1000 lumen, men då kostar det ungefär 1 kr/lumen och så mycket pengar var jag inte villig att lägga ut på en chansning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar