Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 31 december 2017

Test: Bearskin Highland jacket (anorak)

Jag är förtjust i anorakar. Jag brukar ha min gamla blå tensonanorak i poplin när jag paddlar, väl invaxad så är den fortfarande tät och hel trots att den är från 1970-talet. Jag har tidigare gjort en översiktlig jämförelse mellan 3 olika anorakar på marknaden, sedan dess har jag även skaffat en från Chevalier i deras tätvävda bommullstyg Ventile. I denna blogpost så skall vi kika närmare på Bearskins jaktanorak Highland Jacket. Anoraken kom ut på marknaden i höstas och jag fick hem min strax innan älgjakten. Jag har alltså använt den under all jakt oktober, november och december vilket innebär någon stans mellan 50 coh 60 jakttillfällen av olika slag. Jag har haft den som passkytt, hundförare, vid smygjakt och åteljakt. Jag kommer att kommentera det lite längre ner i texten men först kan vi kika på själva plagget:
 Jackan jag fick hem var i storlek C52 (large), rymlig och bra för mig vintertid då det var enkelt att använda den som skalplagg enligt lager på lagerprincipen. Ärmarna går då ner till handloven vilket jag tycker är skönt, själva jackan går en bra bit nedanför rumpan vilket jag tycker att en anorak skall göra.

Tyget är påminner väldigt mycket om klassiskt lodentyg vid en första blick men är försett med ett TPU-membran. Tyget är i polyester och i princip tyst, på insidan finns ytterligare polyestertyg som påminner om fleece. Tyget uppges vara vattentätt och det är min erfarenhet så långt**. Exakt hur det skall skötas för att man skall maximera livslängden vet jag faktiskt inte, det får jag ta reda på.
 I sidorna finns höga slitsar, jag har haft dragkedjorna till slitsarna uppdragna. Eftrsom jag inte jagat i kyla lägre än -7 grader hittills i år så har jag inte haft behov av att dra ner slitsarna och minska genomluftningen. Som syns på bilden ovan så är samtlgia sömmar mycket väl tejpade.
 Jackan har 6 fickor på framsidan, en på varje ärm och en rejäl ficka på ryggen. Ryggfickan kan man ha ett sittunderlägg i, den är lång nog för att bakre delen av rumpan skall sitta skönt på sittunderlägget. Fickorna är väl konstruerade med dragkedjor åt rätt håll. Dragkedjorna är av hög kvalitet, här har man inte sparat på materialet utan verkligen valt dragkedjor som sluter tätt när man drar igen dem. Jag kan sakna lågt placerade fickor på framsidan, fickor att värma händerna i när man sitter på pass eller kanske en klassisk genomgående anorakficka på framsidan*. Det är faktiskt en av de två synpunkter jag har på jackan som för övrigt är mycket väl genomtänkt och välsydd.
 Bröstfickorna är lagom för radio eller Garminpejl. De stängs utåt vilket gör att man inte får antennen i ansiktet. På axeln finns en hälla som man kan använda om man har skogsantenn på radion.
 Luvan är det jag inte kommer överrens med på jackan. Luvan är för visso välsydd men det verkar inte riktigt som konstruktören tänkt klart. Anorakluvor brukar vanligen sitta fast i kragen, det gör inte denna. En annan variant är att låta luvan vara avtagbar, jag får en känsla av att luvan från början är avsedd att vara avtagbar men att man av någon anledning valt bort den lösningen och inte riktigt fått till en ny.
Som syns på bilden ovan så hänger luvan väldigt mycket bakåt när man inte har den uppfylld. Den är inte i vägen och för mig har den inte fastnat någonstans trots att jag tagit mig igenom flera granplanteringar iförd jackan. Kragen däremot är varm och bra.
 Uppfälld är luvan varm, men den är inte speciellt rymlig.
 Det går inte att knäppa luvan om man har hörselkåpor på. Utan går det bra och då värmer den väldigt bra, den tillåter även ett stort mått av rörlighet.
Hur anoraken uppför sig vid olika jaktformer:
Hundförare: Om man går som hundförare så har man oftast både pejl och radio med sig. Då har jag valt att ha radion i ärmfickan och pejlen i bröstfickan för att ha den lätt tillgänglig. Jackan är ganska varm så man behöver inte ha såvärt mycket under om man går mycket, eller så har man både sidoslitsarna öppna och halsen öppen. Med slitsarna vid midjan öppna så kommer man lätt åt det man har i bältet (knivar) eller byxfickorna (telefon och nycklar).
Smygjakt: Jackan har tillräckligt med fickor för att man skall få med sig det man behöver, om man inte vill ha kikaren runt halsen så är den större magfickan tillräckligt stor för att rymma alla mindre och halvstora kikare. Materialet är tyst även när man skrapar emot torra grangrenar.
Passkytt: Att vara passkytt i kyla kan vara för djäkligt. Drar man upp i halsen och drar ner sidoslitsarna blir jackan mycket varm. Sedan handlar det ju om vad man har under men själva jackan är bra. Det enda jag inte gillar är att det inte finns några bra fickor att värma händerna i som passkytt.
Åteljakt: Mina åtlar är under bar himmel, dvs jag sitter fritt utsatt för vädrets makter. Ryggfickan innebär att man kan lägga i ett sittunderlag som gör att rumpan håller sig varm eftersom jackan går tillräckligt långt ner över rumpan för att man skall kunna sitta på den. Däremot saknar jag att luvan inte är stor nog att på ett smidigt sätt rymma lurarna, jag saknar även fickor att värma händerna i. Utöver dessa två faktorer så är det ett lämpligt skalplagg med viss grundvärme som funkar bra vid åteljakt.

Priset, 2495 kr, är utan några egentliga mellanhänder. Motsvarande jacka borde alltså kosta uppskattningsvis 25% mer (beroende på vilka marginaler som tillämpas) från annan tillverkare som inte sköter distributionen till slutkund på egen hand. Det är en av fördelarna med att köpa direkt från importören. Priset innebär att jackan lägger sig i den övre delen av medelprissegmentet. Personligen tycker jag efter ett 50-tal turer i den att jackan är så väl genomtänkt och välsydd samt i tillräckligt bra material för att den skall kvala in som ett bra och prisvärt köp. Detta trots att jag har två invändningar, luvans konstruktion och avsaknaden av fickor att värma händerna i när man sitter vid åteln eller står som passkytt.

Jackan beställs enklast direkt från Bearskin.

_______________________________
*Det finns två ganska högt placerade fickor på framsidan som funkar att värma händerna i om man nu inte fyllt dem med koppel och annat så som jag brukar göra.
**Tillägg, jackan håller vätan ute mycket bra vilket jag konstaterat genom ytterligare ett par heldagsjakter i ihållande regn.

2 kommentarer:

  1. Tack för ett intressant test. Trivs bra i anorakar jag också. Vart hittade du Chevalier anorak i ventile? Minns att dom såldes på Widfors i Sthlm men det var typ tidigt 90-tal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittade Chevalierjackan på "bazaar" en slags sport/vildmark/jakt/fiske outlet i norra bohuslän. Finns på tanums shoppingcenter samt nordby.

      Radera