Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 23 november 2017

Test: Manly Patriot

Manly är ett Bulgariskt knivmärke som startade för ett par år sedan. Manly utmärker sig för bra prisbild på knivar av hög kvalitet i stål av bättre kvalitet än genomsnittet. Ekvationen går ihop genom att Bulgarien är ett låglöneland och ingår i EU vilket gör att importen sker under varors fria rörlighet. Jag har tidigare testat en mycket bra fällkniv men nu är turen kommen till Manlys första fastbladskniv som de kallar Patriot.

Kniven som jag testat har blad i D2 (ett verktygsstål) men finns även i highendstålet CPM154 men då blir den ungefär dubbelt så dyr. Handtaget är i syntetmaterialet G10 och slidan är i kydex. Kniven är 21 cm lång varav bladet är drygt 9 cm långt och 2,5 mm tjockt.

Kniven är ganska slank till formen och har en tydlig spets som är lite svåranvänd för flåning men mycket bra vid sotning och finputsning kring skottskador. Kniven är rejäl och ligger bra i handen, möjligen kan G10 bli lite slipprigt nrä man får mycket blod och slem på handtaget. Skärpan är bra och håller bra. Det mest negativa jag kan komma på med kniven är rörnitarna som löper genom handtaget. Nitarna ger ett ganska "billigt" intryck, de är i någon form av mnjukmetall och sticker ut halvannan mm utanför handtagssidan.
Sammanfattningsvis så är det en mycket prisvärd kniv, åtminstone i D2 varianten som kostar 450-500 kr. Jag rekommenderar den tveklöst framför de flesta andra knivar i samma prisklass. Varianten i highendstål är ungefär dubbelt så dyr. Manlys knivar hittar man på Wanderoo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar