Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 29 augusti 2017

Skamlös knivkopia i svensk jaktbutik

Internationellt sett är piratkopiering och designstöld ett stort problem för innovativa företag. Detta gäller givetvis samtliga marknader men jag har bäst koll på knivmarknaden och härom dagen blev jag uppmärksammad på en riktigt oblyg designstöld som jag inte noterat tidigare:
Hmm, det är något med handtaget och slidan som käns bekant.... Vi kikar på en bild till:
Jodå. Titta noga på kniven, särskilt handtag och slida, och jämför sedan med denna:

Det enda som skiljer på bilderna är i princip knivbladet, till och med texten "A1" hittar man på Everestknivens slida om än svagt. Det är helt uppenbart att någon snott Fällknivens A1 och låtit sätta ett annat blad på den, förvisso samma längd men helt annorlunda slipning och med jack på ryggen samt givetvis ett kinesiskt nonamestål som påstås vara 440 men högst sannolikt är något annat eller i bästa fall 440A. Kniven kostar på de siter inom EU som jag hittat mellan 15 och 20 euro, dvs 135-180 kr.

Samma kniv kan man hitta i Sverige. Den finns i Racerbacks fyndgrotta för 395 kr (tidigare 795) vilket innebär att det är billigare att beställa den från annat EU land nästan oavsett hur dyr deras frakt är. Nu är det inte prissättningen som är poängen utan fenomenet, att man som seriös jakthandlare väljer att ha ett plagiat i sitt sortiment, ett plagiat på ett mycket prestigefyllt svenskt företags produkter. Det är synnerligen obra.
Näe. Skärpning. Sådär skall det inte se ut. Dessvärre är det inte helt ovanligt att det ser ut just så i jaktbutiker nischade på nätförsäljning, plagiat och brandade piratkopior är vanligare på marknaden än vad de flesta är medvetna om. Vill man vara säker på att köpa en kniv av bra kvalitet så är mitt råd att gå till en nischad knivbutik snarare än en generell jakthandel.
_______________________
Den som är intresserad av Fällknivens A1 kan ju kika på min kompis Nicklas översikt över olika A1 varianter som du hittar HÄR.
_______________________
Fällkniven AB bad igår (28/8) allmänheten om hjälp via FB vad gäller just sådana här frågor:
I samarbete med företaget Yellow Brand Protection, som är specialiserade på att motverka plagiatförsäljning, jobbar vi ständigt enligt vår ambition att endast äkta Fällkniven-produkter ska säljas online. Om du hittar plagiatförsäljning av våra produkter, är vi väldigt tacksamma om du kan rapportera detta i formuläret som du hittar på länken nedan.
English:
In cooperation with Yellow Brand Protection, Fällkniven constantly strive to make sure that only genuine Fällkniven products are sold online. Yellow Brand Protection specializes in the removal of counterfeit products online. If you find fakes or replicas of our brand being sold online please fill out the form on the link below to report a counterfeit.

5 kommentarer:

 1. Ta en titt på Cold Steel's knivar t ex. SRK VG-1 eller Master Hunter. Dessa knivar "påminner" väldigt mycket om fällknivens knivar.

  http://www.coldsteel.com/products/fixed-knives.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå de likheterna är jag väl bekant med. Fällkniven har lagt sig nära Masterhunter med sin F1 men där finns stora skillnader när man jämför dem sida vid sida. Det finns även likheter mellan S1 och SRK, därför har jag med S1 som jämförelse i min SRK recension. Även här är skillnaderna större än likheterna när man väl jämför dem sida vid sida: http://lipoptena.blogspot.se/2016/09/klassikertest-cold-steel-srk.html

   Såväl Cold Steel som Fällkniven är hårt drabbade av kinesisk piratkopiering. 2 av 3 Cold Steel som dyker upp på tradera är kinesiska piratkopior.

   Radera
  2. Som du skrev Leif. I det här fallet är det faktiskt Fällkniven som låtit sig inspireras av CS då de faktiskt var först. Vad gäller piratkopiering är CS emellertid ute och seglar i samma vatten själva dessvärre. Jag betvivlar att de betalar royalties till alla de plagierar. Jag tror att de gjorde det till Brian Tighe (Black Sable var CS varianten) men inte till Wirkaala och Hackman (Finnbear), Okapi (Kudu), Opinel (Twistmaster), Grohman (Canadian Belt Knife) och så vidare. De förnekar sig inte med andra ord.

   Radera
 2. Racerback är knappast en "seriös jakthandlare", trodde jag de flesta visste vid de här laget. De bryr sig inte det minsta om vad de säljer så länge det går att tjäna pengar på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har periodvis varit rätt stora och var tidigt på bollen vad gäller nätförsäljning vilket gör dem till en aktör att beakta oavsett om de är seriösa eller ej. Personligen har jag inte handlat från dem på ungefär 10 år vilket nog säger det mesta om vad jag tycker om deras produkter, särskilt de brandade.

   Radera