Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 12 juli 2017

Tveksamma känslor inför viktigt mål i HFD

De som följt min blogg genom åren vet att jag skrivit mycket om Polisens önskan att på detaljnivå bestämma vilka vapen som är ok för svenskar att inneha oavsett om de är skyttar eller jägare. I dagsläget är det Naturvårdsverket som relgerar vad som är godkända jaktvapen, Polisen tillämpar dessa regler och gör sitt bästa för att inskränka möjligheterna till personligt anpassade vapen så mycket som möjligt. Det innebär dels att polisen systematiskt nekar licenser på en mängd kalibrar vilka är formellt godkända för jakt. Det innebär att polisen successivt snävar in vilka halvautomatiska vapen som man skall få jaga med, dvs de nekar licens på vapen Naturvårdsverket godkänner. Polisen nekar licenser varianter på vapen där kolven bytts mot kolv med pistolgrepp då man anser dessa olämpliga för jakt trots att det inte finns några regler för detta i fråga om repetervapen. Det har gått så långt att polisen börjat neka jaktlicens på det klassiska Sauer 200 STR, som finns i många jägar- och sportskyttehem detta trots att det är ett synnerligen klassiskt repetergevär om än mer välskjutande än många andra.

Aktuellt just nu är ett mål som kan få stor betydelse för framtiden. Det gäller om polisen skall kunna detaljstyra vilka gevär som får användas inom olika sportskyttegrenar, eller snarare är "lämpliga". Cyniskt och effektivt så har polisen valt ut den lilla sportskyttegrenen IPSC (dynamsikt skytte) för att driva sin sak. För att göra sitt mål starkare så ha Polisen valt en ansökan där det inte finns ett stort starkt förbund som kan stödja den sökande. Polisen har förlorat målet mot den sökande i Kammarrätten men överklagat och fått prövninstillstånd i Högsta Förvaltnignsdomstolen. Det innebär att ett avgörande där blir prejudicerande. Om det påverkar jägare eller ej beror helt på hur en dom formuleras, men man kan lugnt räkna med att om polisen vinner detta mål så kommer de inte att vila på hanen utan successivt minska vapenutbudet även för jakt med hänvisning till "lämplighet". 

Detta innebär att målet är viktigt för såväl skyttar som jägare. Hittills har den sökande representerat sig själv men han är smart nog att inse att det kommer att krävas mycket kunnig juridisk kompetens för att klara av en förhandling i HFD och har därför anlitat advokat Sebastian Scheiman som är specialiserad på att företräda privatpersoner i tvister mot myndigheter. Men det kostar pengar och även om den sökande vinner så får han betala sina advokatkostander vilka beräknas landa på drygt 200.000 kr. Det är alltså såväl framtida vapenvalsmöjligheter som en persons privatekonomi som står på spel. 

Den sökande har sålunda startat en insamling för att täcka de förväntade kostnaderna. Det gör via crowdfunding på GoFundMe eller via swish (0704245115). Insamlingen verkar gå hyfsat bra. Så långt håller jag på den sökande då jag tycker att Polisen börjat bli allt för klåfingrig i fråga om detaljstyrning av vapenlicenser. 

Men sedan blir det känslomässigt och i mitt tycke moraliskt tveksamt. Lobbyorganisationen Firearms United, som gjorde ett hästjobb för att mildra skrivningarna i EUs vapendirektiv, har nämligen annonserat att de går in och bekostar de kvarvarande advokatkostnaderna. 

Jag har mycket svårt att acceptera att det behövs pengar från en internationell lobbyorganisation för att bekosta ett juridiskt mål i Sverige. Jag accepterade inte att Ellinor Grimmark tar emot pengar från amerikanska abortmotståndare. Skulle jag acceptera att internationella lobbypengar används i det nu aktuella målet så måste jag i konsekvensens namn även välkomna Alliance defending freedoms stöd till Ellinor Grimmark och det gör jag helt enkelt inte. Samtidigt tycker jag att Polisen beter sig totalt oacceptabelt. 

Det är fan inte lätt att vara konsekvent. Men för att göra det lättare så är ett bidrag via GoFundMe eller swish (0704245115) så att Firearms Uniteds stöd inte behövs ett alternativ!
_______________________________
Notera: Älgflugornas Herre har semester just nu och det kan därför dröja innan kommentarer publiceras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar