Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 31 juli 2017

Test: EKA swede 38

1969 lanserade EKA sin fällkniv swede 38 designad av Sigvard Bernadotte. Detta måste vara en av de absolut mest kända fällknivarna i den svenska knivhistorien. Kniven är 185 mm i utfällt läge varav bladet utgör 81 mm. Vikten ligger på 80 gram.

Den har tillverkats i både kolstål och rostfritt, kniven jag testat är i rostfritt. Det vanligaste handtagsmaterialet är plast men trä förekommer också, eventuellt finns det fler handtagsmaterial som jag inte sett. Priset för nya swede 38 ligger oftast på mellan 250 och 350 kr, begagnat brukar de gå för ungefär 100 kr, mer för udda varianter eftersom många samlar på EKA-knivar.

Kniven är trevlig, en bra fickkniv för vardagligt bruk. Men det är absolut inte någon lämplig jaktkniv. Dels så saknar bladet spärr och dels så är handtagssidorna ihåliga och där kan det bli riktigt elaka bakteriehärdar som är svåra att diska bort. Så använv gärna din swede 38 när du täljer pinnar på passet eller skär korv, men håll den utanför rådjurets buk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar