Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 12 januari 2017

Test: Silva SWE-light v.3

Silva SWE-light v.3 är en liten pannlampa på 86 gram (ink 3 AAA batterier). Den är helt vattentät (IPX-7). Lampan har fyra olika ljuslägen, två olika starka fast ljus, ett stroboskopljus samt ett svagt rött ljus. Den uppgivna prestandan är 160 lumen vilket den sannolikt inte uppnår även om jag uppskattar att den ligger bra nära när jag jämför med mina andra lampor.
Lampan är så liten att man kan ha den på huvudet utan att man märker den. Ljuset sprids bra, så bra att man som glasögonbärare blir en aning bländad av den vilket gör att man som glasögonbärare bör ha den ovanpå en keps eller liknande. Lampan fungerar alldeles ypperligt till vardagliga lantsysslor, vilket jag provat den till.

Jag får känslan av att den skulle fungera bra till eftersök som allmänljus, spridningen är god och upp till 35, kanske 40 m så skulle man sannolikt ha tillräckligt skjutljus i öppen mark. Å andra sidan med denna lampa på huvudet så kan man röra sig fint och när det kommer till skottläge så får man slå på en bösslampa. Det skulle vara en fullgod lösning. Givetvis är möjligheten till starkare ljus att föredra men styrkan i denna lampa är att man slipper externa batterihållare, sladdar etc, samt att den är så liten att man inte störs av den.

Jag bedömmer att den skulle vara bra att ha vid vakjakt. Givetvis inte för att belysa djur som man avser att fälla utann det jag avser är det svaga röda ljuset som ger precis så mycket ljus att man kan se vad man håller på med med händerna och kan undvika att stöta i saker. Om det är förenligt med jaktlagen att använda ljus på det viset vid jakt är jag dock inte helt klar över. Redan att ha en eftersökslampa monterad på bössan för bruk ifall ett djur skulle gå undan är ett gränsfall och skulle kunna leda till åtal för förberedelse till jaktbrott om en nitisk åklagare väljer den vägen...

Lampan SWE-light v.3 verkar bara säljas via XXL, den kostar då 199 kr vilket får betraktas som en god investering med tanke på hur serviceminded Silva är om utrustningen inte skulle fungera tillfredsställande. Låt er inte luras av att XXL påstår att lampans listpris är 799 kr, den säljs som sagt bara på XXL och 199 kr är deras ordinarie pris. XXL tar 599 för lampan just nu. För det priset finns det många andra intressanta lampor som är mer bang for the buck.

5 kommentarer:

 1. Du får nog sluta skriva bra recensioner. XXL vill ha 599 spänn för lampan nu :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj!
   Gör ett tillägg. Antagligen är den värd 599 kr med, men i den prisklassen finns det många andra lampor som man nog bör överväga först.

   Radera
  2. Nu ligger den på 199 kr igen

   Radera
  3. ha ha, xxl är lite luriga. Höjer tillbaka till normalpris emellanåt för att kunna hävda att det låga priset är ett reapris och inte ett fast lågpris....

   Radera
 2. Jag tror att det är samma produkt som Silva Explore 2?

  SvaraRadera