Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 8 december 2016

Rovdjursföreningen: SLU är motståndare

För ett tag sedan hade SLU ett symposium om illegal jakt på varg. Svensk Jakt var närvarande och rapporterade, men noterade samtidigt att varken SNF, Rovdjursföreningen eller WWF var närvarande. Myndigheter, åklagare, polis, jägarorganisationer och forskare deltog däremot. Punchlinen i den krönika som publicerades i Svensk Jakt var:
Hur Världsnaturfonden, Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen vill minimera och komma åt den illegala jakten på varg fick vi som var på plats vid symposiet inte veta. För mig skickar organisationerna solklara budskap: Vi bryr oss inte om vargen – vi vill visa domstolsmakt och stoppar hellre den legala jakten är den illegala.
WWF gick i svaromål och menade att de inte fått någon inbjudan, vilket visade sig vara falskt.

Rovdjursföreningen var ännu fräckare, de sket helt frankt i det hela och menade att det undvek symposiet i syfte att inte ge det legitimitet eftersom det bland annat arrangerades av Erica Von Essen som i sin avhandling försökt förstå drivkrafterna bakom illegal rovdjursjakt och förklarat dem på ett sätt som Rovdjursföreningen inte accepterar:
Av dessa skäl befarade vi att symposiet kunde bli ett PR-jippo för en förlåtande eller överslätande syn på grova jaktbrott, och att vi inte skulle kunna motverka det genom att vara där. Därför valde vi att inte delta.
I efterhand kan vi konstatera att symposiet inte fått särskilt mycket medial uppmärksamhet, och därmed inte blivit det PR-jippo som vi befarade, och det tycker vi är bra.
På Rovdjursföreningens facebooksida får man Rovdjursföreningens åsikter i klartext (screenshot 8/12 kl 12.55, låter ordförandens namn stå kvar då han är att betraktas som officiell medan övriga maskas):
I klartext innebär det att Rovdjursföreningen betraktar SLU som meningsmotstånade. Rovdjursföreningen anser inte längre att det är meningsfullt att diskutera med vare sig någon av jägareorganisationerna, myndigheter, polis eller åklagarämbetet. Vilket är mycket märkligt, å andra sidan behöver ju inte Rovdjursföreningen några allierade (utöver wwf & snf) längre eftersom de lärt sig överklaga...

Vi får väl se vad tex Naturvårdsverket tycker om det inför nästa beslut om organisationsbidrag*...
_______________
*2015 erhöll rovdjursföreningen visst organisationsbidrag från Naturvårdsverket, källa: årsberättelsen för 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar