Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 12 december 2016

Jämthund attackerad av varg på jaktprov utanför Ullared

I förra veckan nåddes jag av följande inlägg på FB:
Det hela skedde alltså under jaktprov. Jakt och Jägare har pratat med ägaren och såhär berättar han:
– Vi var i Gällared i Halland och hunden hade ställt älg och stod lugnt och sansat och skällde på älgen. Plötsligt tvärtystnade ståndskallet och det blev fullt i sken i 3,5 kilometer, 
Via pejlen spårades följet och när hunden mötte upp ägare och dommare hade hunden blod i nacken, detta tolkades som att hunden sprungit in i taggtråd men när hunden tvättades av på kvällen hittades spår av huggtänder... Det är lite osäkert om det rör sig om lo eller varg men i trakten har det rört sig två vargar de senaste veckorna. I detta sammanhang kan nämnas att jag skymtade ett påkört rovdjur i vägkanten när jag körde till jobbet, eftersom jag direkt tyckte det såg ut som varg har jag kontaktat länsstyrelsen, vi får se vad dem säger.

Trakten kring Ullared alltså, det innebär att detta är en av de sydligaste vargattackerna på hund hittills. Andra sydliga exempel är den tyskterrier som bets av varg i Axamo precis utanför Jönköping i november 2012. Det allra sydligaste jag känner till är den bassett som vargdödades i Mästocka mellan Halmstad och Laholm den 29 november 2008. Antagligen finns det ytterligare några exempel på dessa breddgrader men jag har inte kännedom om dem.
_____________________________
Tillägg 1: rovdjuret jag såg i vägrenen visade sig vara en påkörd siberian husky, inte varg.
_____________________________
Tillägg 2: hunden ovan har inte blivit vare sig varg eller lobiten. Däremot har den blivit kload av ett lo. Detta enligt uppgifter från länsstyrelsen idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar