Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 18 november 2016

Test: Woodsknife traditional puukko 77

Jag beställde ett par finsktillverkade* woodsknife traditional puukko 77 från varusteleka**. Tänkte att en klassisk kniv med masurskaft, kolstålsblad och läderslida för 379 sek nog var ett klipp.... Tyvärr får jag tänka om lite.

Kniven har ett kolstålsblad blad på 77 mm. Det är lite brovt slipat men har god skärpa. Handtaget är i masurbjörk med mässingsbolster. Träbiten (på båda knivarna) ser ut att vara andrasortering med mindre sprickor och gropar. Mönstringen på den ena kniven är ok, på den andra lite fattig. Skaften är grovt formade men ligger bra i handen. Slidan ät tillverkad i läder med eggskydd i plast, nyper fast bra om kniven, nästan lite väl bra. Får se hur bra slidan håller i längden.

Själva kniven har jag egentligen inte testat med tanke på att det är julklappar. Jag har dock känt på dem och funderat och tycker att de borde duga som jaktknivar. Bladformen har en bra eggkurvatur som bör lämpa sig för flåning och bladlängden är helt ok för småvilt och älgkalvar även om det kan bli lite väl mycket av det goda om man skall flå en storoxe med en sådan kniv.

Priset är som sagt 379 kr, för en kniv av detta slag är det ett ok pris även om den är lite slarvigt gjord. Samtidigt skall man vara medveten om att man kan få tag på betydligt bättre lite äldre knivar för samma pris om man köper dem på tradera*** istället.
 Traditionellt utseende
 helt ok design, funkar som jaktkniv
men undermålig kvalitet på träet, ev slarvigt torkat

__________________
*Finland är intressant, de verkar ha lyckats behålla mer av sin hantverksindustri än sverige och det finns flera knivtillverkare som fortfarande tillverkar sina knivar i Finland. I Sverige är det bara morakniv och karesuandokniven som har en produktionsmängd att tala om. Övriga har outsourcat tillverkningen.
**Varusteleka är ett finskt överskottsbolag. Säljer militärt överskott från hea världen. Hyfsade priser och snabb leverans. Leveransen är inte dyrare än när man beställer inom sverige. Varustelekas reklam är utpräglat och medvetet sexistisk/manschauvinistisk.
***På tradera kan man gott köpa lite äldre använda knivar. Det man skall undvika är fabriksnya knivar, framför allt fällknivar, där är majoriteten kinesiska piratkopior som säljaren direktimporterar via aliexpress och räknar med att lura på folk och samtidit göra sig en slant.

1 kommentar:

  1. Köpte just en sådan i Finland för ett par år sedan. Handtaget är dock vackert och i övrigt klanderfritt. Funkar bra för dovhjort och rådjur. Ej provad på älg.

    SvaraRadera