Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 6 oktober 2016

Recension: Game, River Cottage handbook no 15


Jag är sedan många år väldigt förtjust och imponerad av Hugh Fearnley Wittingstalls försök att få engelsmännen att i högre utsträckning välja ekologisk och närproducerad mat. Som ett led i denna strävan ger hans företag River Cottage (började som TV-serie, liknande 100% bonde) ut en serie handböcker. Jag har tidigare recenserat handbok nr 13 såväl på bloggen som i Svensk Jakt, den handlade om rökning och torkning av kött. Nr 15 handlar om vilt.

Skall man hitta något som liknar denna bok på svenska så får man egentligen kika på tre böcker, Jägarens nya kokbok, Fågeljägarens kokbok samt Vilt, människa, samhälle. Orsaken till detta är enkel. Förtståelsen för jakt är betydligt mindre i storbrittannien än i Sverige. Detta innebär att Tim Maddams, som skrivit boken, lägger många ord på att så pedagogiskt som möjligt motivera jaktens existens. Inte minst diskuterar han etik och biologisk mångfalld samt landsbygdsekonomi. Det är uppenbart att jakten och hög biologisk mångfald är nära sammankopplat i Storbrittannien liksom här. En intressant skillnad mot sverige är frånvaron av större rovdjur vilket gör den beståndsreglerande jakten helt oundviklig (vilket den är här med men det är lättare att blunda för det när de stora rovdjuren finns närvarande). Förvaltning av matvilt via reglering av predatorer nämns knappt alls.

När olika bytesdjur diskuteras lyfts en intressant grupp ut, de kallas vermin - skadedjur, och representeras av bland annat skogsduvor, vildsvin och kaniner... Några specifika jakttider verkar inte föreligga... Jakt på utsatta fältfåglar diskuteras särskilt. Omfattningen är näst intill abnorm och verksamheten omsätter mycket stora belopp. Författaren vänder sig med rätta mot det slöseri det innebär när fasanerna inte tas till vara utan i viss utsträckning grävs ner för att inte luften skall gå ur marknaden helt, bättre hade i det läget varit att se till att de används - om inte annat så finns det alltid välgörenhetsförrättningar med matserveringar...

Hanteringen av köttet liknar såklart hur vi gör men synen på hängning avvikker något. De olika styckningsscheman som presenteras avviker också något från hur vi styckar motsvarande vilt. Men det där med kött är väldigt kulturellt, inte tu tal om annat. Detta märkts även i receptdelen som är spännande även om jag nog inte kommer att testa mer än ett fåtal av recepten. Det kanske roligaste receptet jag hittade var det på grå ekorre (en invasiv art med ursprung i nordamerika)....
Boken ger en kul inblick i jakten i England, något som är totalt främmande för mig. Perspektivet utgår från att vilt är mat och inte bara förströelse eller "sport" trots att vilt på engelska heter just "game".

River Cottage handbook no 15 finns att beställa från tex Bokus, kostar då 149 kr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar