Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 24 september 2016

Torkade älgpinnar

I något av de senaste numren av Svensk Jakt fanns ett bra recept på hur man torkar "älgpinnar". Det var enkelt och jag kan varmt rekommendera det!

Minns jag rätt gjorde man såhär:
Älgkött skars i 4 cm breda strimlor, saltades (ca 20g salt / kg) och pepprades ordentligt vareter det vacumpackades. Vacumpåsen förvarades under tryck (jag använde en mortel) i kylen i en vecka. Därefter hängde jag köttet luftigt i viltkylen i ca 10 dagar. Därefter var det klart! Självklart såg jag till att hålla god hygien!


3 kommentarer:

 1. I artikeln på svensk jakt pratas om att man vill bli av med minst 20% av vikten. Är det vikten som är viktigast 😅 eller gör även tiden nytta? Mina har bara hängt i fem dagar men redan tappat drygt 30%. Hänger mycket luftigt i vårt kallförråd typ 5-10 gr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De mognar ju med tiden så jag skulle nog låta dem hänga lite till. Å andra sidan blir de rejält mycket hårdare i takt med att vätskan försvinner så det är lite av ett vågspel.

   Jag tycker nog egentligen att du skall skära av en liten bit och testa, smakar den som du förväntar dej så är det läge att plocka ner dem. Tycker du de är för råa så låt dem hänga lite till...

   Radera
  2. Och använd näsan. Lukta ofta på dem. Luktar de surt är det tråkigt men en lätt söt aromatisk doft är bra.

   Radera