Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 22 september 2016

Klassikertest Fällkniven F1

Fällkniven F1 kom 1995 och finns i många versioner, min kompis Niklas har skrivit en bra översikt över vilka versioner som finns (HÄR). Jag har den enklaste i laminerat vg10 och plastslida.
Kniven är 21 cm lång varav knappt 10 cm är blad. Den väger 150 gram och har ett 4,5 mm tjockt blad. Knivlbadet är laminerat vilket innebär att det innehåller en kärna av ett fint och hårt härdat stål vilket omges av ett mjukare stål vilket ger en exceptionellt hållbar klinga. Tekniken är känd i sverige sedan ungefär 2500 år och det finns ingen anledning att ifrågasätta den. Skaftet är i ett hårt gummimateriel som ger ett mycket bra grepp. Slidan som jag fick med är i ett plastmaterial och kan upplevas som lågbudget men den är mycket slitstark, välventilerad och lätt samt mycket enkel att rengöra. Hygienmässigt är den nästan så bra en knivslida kan bli, det är bara att diska den eller spola rent den invändigt med vatten vilket är svårare med läderlidor eller snäva kydexslidor. Man kan även få kniven med läderslida, eventuellt kan man välja mellan en lågt hängande modell och en med lock men jag är osäker.
Kniven håller skärpan bra och har en mycket bra form när man arbetar med såväl större som mindre djur. Kort sagt är det en extremt bra jaktkniv, nackdelen är att den är relativt dyr. Från lite drygt 1200 kr och uppåt kostar den. Och det bör man ge om man är intresserad av den då det finns många dåliga piratkopior på marknaden vilket gör det lätt att bli lurad om man inte vet vad man skall kolla på. Fällknivens egen info om kopior hittar ni HÄR. Sedan bör man även se upp med plagiat som säljs med extremt förskönande beskrivning. Vissa plagiat kan vara av god kvalitet men jag anser inte att man skall stödja designstöld, och här vill jag påpeka att jag är medveten om såväl likheter som skillnader mellan F1 och Cold Steel Master Hunter.

Kort sagt, vill du ha en kniv som håller såväl ditt som dina barns jägarliv är Fällkniven F1 ett bra val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar